Appell av Olle Lundkvist vid manifestation mot rasism och nazism 30:e Nov. 2000 på Kungstorget i Lysekil.

För över femtio år sen öppnade Röda arméns soldater portarna till de nazistiska dödslägren.
Auschwitz, Birkenau, Treblinka och dom andra förintelselägren avslöjade för hela världen de fasansfulla brott som nazismen begått. Gasugnarna, de utmärglade kropparna nervräkta i massgravar - de förtvivlade ögonen bakom taggtrådsstängslen på dom som trots allt överlevt.
Bilder som för alltid bränt sig fast på näthinnan och som borde fungerat som ett effektivt vaccin mot den avskyvärda och förvirrade raslära som nazismen utgår från.Länge var det så. När jag växte upp på femtio- och sextiotalet var nazist ett grovt skällsord och ingen trodde nånsin att nazismens grumliga idéer skulle locka till sig några anhängare igen.
Tyvärr hade vi fel. Åter igen putsas stövlar och ristas hakkors. Åter igen marscherar man och skriker nazistiska slagord. Åter igen pratas det om etnisk rensning.
Etnisk rensning - ett sånt avskyvärt begrepp!
För etnisk rensning bombas civila mål i byar och städer
För etnisk rensning skjuter soldater prick med gummikulor på barn och ungdomar.
I en värld där skillnaderna mellan fattiga och rika blir allt större - Där egoismen tillåts bre ut sig ohämmat - I ett samhälle som blir allt mer hårt och ogenomträngligt
I ett samhälle där lojalitet är viktigare än solidaritet
I ett samhälle där slagorden för dagen är konkurrensutsättning och marknadsanpassning - ja där snart själva livet läggs ut på entreprenad!
I ett sådant samhälle brer cynism och likgiltighet ut sig.
I ett sådant samhälle frodas nazism och rasism i de allt djupare skuggorna.
Så även i vårt land.
Små rädda krakar klär sig i uniform och pryder sig med hakkors för att bli farliga och skrämma sig till inflytande.
Genom hotelser och mord försöker detta förvirrade fåtal skaffa sig makt. Fackföreningsmannen Björn Söderberg mördades utanför sin lägenhet efter att han hade avslöjat en ledande nazist på sin arbetsplats. Politiker, journalister och poliser som vågar stå upp i kampen mot nazismen utsätts för hot. Här i Lysekil är vi ganska många som den senaste veckan fått besked från polisen om att vi varit utsatta för registrering av en nazistisk organisation:
Över hela landet rör det sig om ca 1000 personer som dessa nazister registrerat.
De som blivit registrerade är enligt polisen medlemmar i politiska partier,fackförbund, miljögrupperingar och intresseorganisationer. Det kan även röra sexuell läggning, etnisk härkomst, att personen är anställd inom rättsväsendet eller är en känd antirasist.
Med de urvalsprinciperna kan man lugnt säga att alla vi som är församlade här skulle kunna vara registrerade av dessa nazister!
Genom illegal registrering och hot försöker de skaffa sig makt!
Men aldrig aldrig ska de lyckas med att skrämma sig till inflytande!
Till att börja med bör vi behandla och bekämpa dom nazistiska organisationerna i vårt land som de kriminella organisationer dom är.
Sverige har skrivit under FN´s konvention om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering.
Där stadgas det att undertecknade stater skall "olagligförklara och förbjuda organisationer som uppmanar till rasdiskriminering och hets mot folkgrupp. Deltagande i sådan handling ska betraktas som brottslig verksamhet och bestraffas enligt lag".
Jag tycker att det är dags att gå från ord till handling. Ett förbud mot nazistiska organisationer skulle krympa deras manöverutrymme och sätta press på uppbackarna och sympatisörerna. Men viktigast av allt är att alla vanliga hyggliga människor aktivt visar att man inte accepterar nazisternas framfart. Att man oavsett politisk uppfattning går samman och markerar sin avsky.
Att man deltar i manifestationer som denna här idag
Att man inte tänker låta sig skrämmas till passiv tystnad
Så här skrev författaren Martin Niemöller om undfallenheten mot nazismen på 30-talet.

Först hämtade de kommunisterna
och jag sa inget för jag var ingen kommunist.
Så hämtade de arbetarna och fackföreningsfolket,
och jag sa inget för jag var inte fackföreningsmedlem.
Så hämtade de katolikerna och judarna,
och jag sa inget för jag var protestant.
Till sist hämtade de mig,
och så fanns det inte längre någon som kunde säga något.

Detta får aldrig ske igen!!

Tillbaka till KPML(r)