Stella Måneviks tal inför Kvinnodagen i Lysekil 7 mars 2015

Systrar och bröder!

Jag heter Stella Månevik och representerar RKU Revolutionär Kommunistisk Ungdom här i Lysekil.

Grattis på Internationella kvinnodagen får jag höra varje år. Inte för att låta bitter och rabiat men Vadå grattis?
Grattis till förtryck och lägre lön?
Grattis till att jag inte har samma möjligheter och levnadsvillkor som män.
Grattis till att ständigt bli betraktad som ett objekt.

Internationella kvinnodagen är ingen högtidsdag. Det är en dag att sätta fokus på kvinnans kamp och kvinnans rättigheter. – En dag för ett jämställt samhälle mellan kvinnor och män. Och än så länge är vi inte jämlika med männen och då är jag inte tillräckligt nöjd för att ta emot detta Grattis.
__________________________________________________________________________________
Det är nu över 100 år sedan internationella kvinnodagen instiftades av dåtidens kommunister, men tyvärr är den fortfarande viktig och i högsta grad aktuell. - För än idag lider vi kvinnor under ett förtryck.
3,6 miljoner kronor. Så mycket mindre tjänar en genomsnittlig kvinna jämfört med en genomsnittlig man under en livstid. – Jag upprepar 3,6 MILJONER kronor.
Det motsvarar cirka 353 charterresor till Grand Canaria eller 37 895 Dagens lunch på Harrys här i Lysekil eller 92 307 kaffepaket
Det handlar om tusenlappar varje månad som vi kvinnor går miste om just för att vi är kvinnor.

Förutom lägre lön är det framförallt kvinnor som nekas heltidsanställningar. Kvinnor tvingas istället ofta ofrivilligt att arbeta deltid.
9 av 10 deltidsanställda är kvinnor.  
En deltidsanställning kan innebära timanställningar och korta vikariat.
Som timvikarie får man oftast inte något schema, utan får jobba oregelbundet. Man vet inte när man ska jobba – dag, kväll eller natt? Och man får ofta hoppa in med väldigt kort varsel.
Därför får kvinnor det mycket svårare att planera sitt liv och sin framtid.

Men kvinnoförtrycket slutar inte på jobbet.
I dagens samhälle matas vi ständigt av sjuka idealbilder av kvinnor. Kvinnor som helt naturligt på reklampelare, på internet och framförallt inom den sjuka porr-industrin framställs som en sexualiserad vara som går att utnyttja, köpa, sälja och äga.
Pinnsmala, passiva och avklädda kvinnor blir idealet för hur en kvinna ska se ut och vara.
– Det får naturligtvis konsekvenser.
Det skapar hos tjejer en snedvriden kroppsbild, låg självkänsla och dålig självbild som leder till psykisk ohälsa och ätstörningar.
Sjukdomen anorexia är tio gånger vanligare hos tjejer än hos killar.

Som ni märker finns det många viktiga kvinnofrågor att kämpa för. Det är därför vi kommunister en gång startade internationella kvinnodagen. Och det är därför vi i Revolutionär Kommunistisk Ungdom och kommunistiska partiet valt att uppmärksamma den här idag.
Det som vi i RKU tror behövs för oss arbetande kvinnor är rätt till fasta anställningar, rätt till att arbeta heltid och REJÄLT höjda kvinnolöner. Höjda löner till undersköterskor, barnskötare, restaurangbiträden, städare, sjuksköterskor, handelsanställda, lärare och alla andra som år efter år berövas på enorma summor.  
När kvinnan är socialt, rättsligt och ekonomiskt jämställd med mannen – Då kan jag ta emot ett grattis och även säga grattis till mina systrar. Men nu säger jag Kampen fortsätter.