Ur Proletären nr 3

Det kan vi aldrig acceptera, säger Britt-Marie Kjellgren, KPML(r)-politiker i Lysekils socialnämnd.

Kommunpamparna tar barnbidraget !

Vid årsskiftet höjdes barnbidraget med 100 kronor. Men inte för dem som verkligen behöver pengarna. De sämst ställda barnfamiljerna, de som tvingas leva på existensminimum, får inga extrapengar. I de flesta kommuner är regeln den att de fattigas pengarna istället förstärker kommunkassan. Tala om klassamhälle!
- Det är inte klokt att överklassen barn får extrapengar medan socialbidragstagarnas barn blir utan. Det kan vi aldrig acceptera, säger Britt-Marie Kjellgren, KPML(r)-politiker i Lysekils socialnämnd.

- Det är naturligtvis självklart att socialbidragsnormen inte ska få äta upp de höjda barnbidragen. Jag ska göra allt vad som är möjligt för att ändra normen så att alla barnfamiljer får del av bidraget.
Det säger Britt-Marie Kjellgren, lärare från Lysekil och fritidspolitiker för KPML(r). Sedan förra valet representerar hon KPML(r) i kommunens socialnämnd.
Visste Du att riksdagpolitikerna höjning inte slår igenom för de som har socialbidrag?
- Ärligt talat så var jag inte säker på hur regelverket såg ut här i Lysekil. Därför ringde jag upp socialnämndens ordförande Anita Lannesjö som är socialdemokrat och frågade om hon tänker verka för att reglerna ändras så att barnfamiljerna får sin hundralapp.
Jag berättade också att det finns socialdemokratiskt styrda kommuner, bland annat Sundsvall, där kommunen inte lägger beslag på socialbidraget.
Hur blev reaktionen?
- Det var inget som hon hade funderat över och hon verkade inte direkt upprörd men hon lovade att ta upp saken med socialchefen. Vi i KPML(r) kommer naturligtvis inte att låta oss nöjas med mindre än att alla barnfamiljer ska få sin rättmätiga höjning.
- Därför kommer jag att lämna in en övrig fråga, vilket betyder att saken kommer att tas upp på nästa möte med socialnämnden.
- Det ska bli himla roligt att höra vad kommunens ansvariga har att säga. Hur ska de kunna försvara att kommunen lägger beslag på den hundralapp som var avsedd för barnens behov?
Hur skulle kommunens ekonomi påverkas om barnfamiljerna med socialbidrag får behålla sina hundralappar?
- Inte ett dyft. Ingen räknade med att socialbidraget skulle höjas när kommunen lade sin budget.
Kom ihåg att 100 kronor är oerhört mycket pengar för den som bara har en tusenlapp att leva för. För kommunen, som bollar med miljoner är ett antal hundralappar i månaden procentuellt sett ingenting.
- Det är ju faktiskt så att de barnfamiljer där föräldrarna har jobb får del av riksdagspolitikernas höjning av barnbidraget. Överklassens barn får hundralappen, men socialbidragstagarnas barn får inga pengar, dem lägger kommunen beslag på.
- Det är inte klokt att kommunerna tjänar pengar på de fattigaste barnen. Det kan vi i KPML(r) aldrig acceptera.

Lars Rothelius
 

Hur gick det sedan med barnbidragen ?
Det gick bra, socialnämnden gick på våran linje säger en nöjd Britt-Marie Kjellgren.
Se klippet nedan från Bohusläningen 30/1-01

 
 

Tillbaka till KPML(r)