Nedanstående insändare var publicerad i Lysekilsposten och Bohusläningen 1/4 och 5/4 -11

Med JAS över Libyen faller alliansfriheten


Är det bara Kommunistiska Partiet som förespråkar fredsförhandlingar istället för bomber och krig i Libyen?

Nej naturligtvis inte. Afrikanska Unionen och flera alliansfria länder fördömer bombkriget och kräver att det omedelbart stoppas. Istället för bomber bör FN skicka fredsförhandlare till Libyen. Med ambition att snabbt få ett slut på blodbadet och för att garantera en oberoende utveckling.

Men i Sverige verkar den gamla ”bombhögern” ha fått sällskap av i stort sett hela riksdagen i sin uppslutning kring i Natos krigsallians.

Med Jas-planen över Libyen faller de sista resterna av den svenska alliansfriheten. Sverige ingår från och med nu i krigsalliansen Natos militära resurs, att använda närhelst imperialismens intressen kallar.

Insatsen mot Libyen infriar därmed bombhögerns alla drömmar.

Kommunistiska Partiet säger absolut nej till kriget mot Libyen och därmed lika absolut nej till ett svenskt deltagande i detta krig. Att FN:s säkerhetsråd gett kriget sanktion, under den genomskinliga förevändningen att skydda civilbefolkningen, ändrar inte krigets karaktär.

Det handlar om ett imperialistiskt krig i syfte att garantera fortsatt och stärkt dominans över Libyen och landets olja. Bombkriget syftar inte till att skydda civila. Tvärtom. Civilbefolkningen drabbas alltid värst av krig och särskilt bombkrig.

Kommunistiska Partiet Lysekil

Stig Berlin ordförande

Tillbaka till startsidan