Mangelus till viljes till vilket pris som helst?

Jag kan för mitt liv inte påstå att jag är förvånad över att anbudsförfarandet om Gymnasiebyggnaden i Rinkenäs slutligen hamnade på valet av Per Mangelus.
Detta var ju beslutat redan hösten 2007 (eller tidigare).
Den 6:e september 2007 kunde man läsa i gymnasienämndens bilaga 4 att ”vid ett möte med Kc Lena Fischer väcktes idén om att undersöka möjligheterna att bygga ett nytt gymnasium i samarbete med PM fastigheter”.
Som sagt skräddarsytt för ”Exploatören” med stort E.
Men så hände något.
Folklig opinion, inte mot att Lysekils skolelever (fram för allt högstadiet) skulle få bättre lokaler, utan för att folkflertalet (?) bland annat var skeptiska den till tilltänkta exploatören.
Kommunen och Gymnasienämndens stabsfunktioner fann det för gott att backa och lade upp nya planer.
Den 11/12 07 meddelar staberna. ” Att Lysekils Bostäder ombetts att inkomma med ett utlåtande om eventuellt intresse av att gå in som hel- och eller delägare av ett nytt gymnasium”.
Denna formulering ersattes senare på kf mötet av ”alliansen” + ”de elva sossarna” med formuleringen. ”att Lysekils Bostäder AB ges i uppdrag att komma med ett förslag till KS mötet i maj 2008” i frågan om ny gymnasiebyggnad.
Taktiken att få folk att tro att det fanns ett kommunalt alternativ lyckades och varade ända tills brallorna ramlade ned i och med att det stod klart att Lysekils Bostäder AB aldrig lade något anbud på byggandet av den nya gymnasieskolan.
Till och med undertecknad blev förvånad när bluffen avslöjades.
Det oblyga tillvägagångssättet gör mej mörkrädd.
Enligt Bostadsbolagets VD så betalade Gymnasienämnden kostnaderna för ritningar och kostnadskalkyler. En prisslapp på flera hundra tusen kr kan man tänka.
Sedan ”avråddes” man av någon i kommunledningen (?) att fortsätta processen.
Skall man vara mild i domen kan man kalla det svindyr skendemokrati men jag föredrar att kalla det skurkstreck.
Enligt bostadsbolagets VD, (till försvar för att man inte lade något anbud) var ”risken att bli diskvalificerad i en upphandling mycket stor på grund av vår tidiga involvering i planerna på byggandet av en ny gymnasieskola”.
Då undrar vän av ordning och nolltolerans mot korruption och mygel. Vad skall man då säga om PM fastigheters ”tidiga inblandning” i gymnasieplanerna?
Redan i november 2007 gav gymnasienämnden ut en färgglad broschyr med just Per Mangelus förslag till gymnasiebyggnad.
PM fastigheters ”involvering” med skisser och ritningar daterar sig från 2007-09-15, medan Bostadsbolaget levererade sitt förslag 2008-04-23.
Sedan är väl frågan om inte kommunledningen är mer intim med PM än med sitt eget bostadsbolag.

                                                Yngve Berlin.

Tillbaka till startsidan