Tal av Yngve Berlin på fredsmöte i Lysekil 23/5 2015

Ni skall känna er varmt välkomna till detta arrangemang för fred och neutralitet.

Det är minst sagt ett aktuellt tema nu när Sveriges krigsminister Peter Hultqvist är i USA och förhandlar om att stärka det militära samarbetet med USA. Och öka USA: s militära närvaro i Europa.
Det blir ett tryggare Europa med ökad USA närvaro hävdar Peter Hultqvist,.
Att USA skapar trygghet och stabilitet med sin närvaro, Ja det vittnar väl läget i Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien om.
Hökarna häckar och förökar sig även i den nyvalda regeringen och det bådar inte gott.
Kom på i morse att det faktiskt är pingstafton idag, Det sägs vara hänryckningen tid som börjar med Pingst.
Pingst är också bröllopstider, idag kommer mängder av mer eller mindre lyckade och mer eller minde varaktigt förhållande att stadsfästas.
Det får mig osökt att tänka på Peter Hultqvists friarstråt i USA. Han är där och lovar bort Sverige till NATO.  Rena koppleriverksamheten. Det äktenskapet måste vi sätt stopp för annars går det käpprätt med fred och alliansfrihet.

Det behövs motkrafter till krigspropagandan och den militära upprustningen och vi ser det som vår plikt att göra det vi kan, för det vi tror på.
Här på torget kommer vi att hålla några tal kring frågan om hotet mot fred och neutraliteten.

Efter detta torgmöte kommer vi att ha en paneldiskussion i Folkets Hus, som kommer att handla om NATO, kontra fred neutralitet och nationellt oberoende,
I Folkets Hus startar vi kl 13 00 och håller på till kl 15 00.  TVÅ timmars intressant och givande diskussion med panel och fika.
Och Vi, det är Kommunistiska Partiets lokalavdelning i Lysekil och RKU, Revolutionär Kommunistisk Ungdom i Lysekil. Talare på torget och i Folket Hus blir, Ordföranden i RKU Lysekil, Ivo Tomasson.  Journalisten August Eliasson från tidningen Proletären och inte minst Erni och Ola Friholt fredsarbetare från Orust. Som vi är väldigt glada för att ni ställer upp och delar med er av kunskap och engagemang.

Själv heter jag Yngve Berlin och är medlem i Kommunistiska Partiet här i Lysekil
Kampen för fred är i allra högsta grad en kollektiv uppgift och syftet med detta arrangeman är att bilda opinion mot den allt mer tilltagande krigspropagandan och NATO:s närvaro i Sverige.
Utan en fredsrörelse värt namnet kommer vi succesivt att dras in i NATO:s aggressiva militärpakt, det kan vi vara säkra på.
Vad skulle ett NATO medlemskap eller ytterligare samarbete med NATO innebära?
Hur många stövelkliv har NATO redan tillåtits ta in i det svenska samhället?
Det är bland annat detta, denna dags fredsarrangemang kommer att handlar om-
Ni kommer att få mängder av fakta om, och argument mot NATO, av övriga talare både här på torget och vid paneldiskussionen i Folkets Hus, så jag tänkte hålla mig mer till min personliga avsky för militarism och krigshetsare, som jag tror jag delar med en majoritet av människorna i Sverige.
Även om det inte så ofta kommer till uttryck så tror jag antimilitarism ligger latent hos friska människor.
Det finns ett kollektiv men även ett individuellt ansvar i kampen för fred.
Resten av mitt snack kommer att vara kommunistisk individualism.

När Lysekilsposten i december förra året traditionsenligt ställde frågan till Lysekilsborna -Vad förväntar du dig av året som kommer, fick jag förmånen att bidra med min uppfattning.
Mitt svar, i förkortat version blev att   ”Högerkrafterna i Sverige har fått blodsmak, det gör mig orolig. Men jag förväntar mig att människor allt mer börjar fatta att det är dags att engagera sig och arbeta för ett jämlikare samhälle. Fatta att överklassens gränslösa girighet och snikenhet förgiftar världen.  Jag förväntar mig också att bombhögerns Jan Björklunds krav på svenskt NATO medlemskap får betyget ICKE GODKÄNT i Sveriges riksdag.”
Att hotet om Svenskt NATO-medlemskap fick avsluta min nyårsönskan i lokalpressen för 6 månader sedan var inge tillfällighet.
Har länge haft en krypande otrevlig känsla av att våldsbejakande partier och politiker som Jan Björklund får härja fritt, och ihop med medias krigspropaganda underblåser rysskräck och underminera Sveriges möjlighet att stå fast vid neutralitet och alliansfrihet som huvudprincip.
Det är otäcka krafter som verkar och det är minst lika otäckt att så pass många människor går på krigspropagandan eller inte tycks begriper allvaret.
Vi fredsvänner och antimillitarister måste trycka tillbaka de våldsbejakande partier i riksdagen som vill ha helt eller delvist NATO medlemskap.
Och våldsromantiker som Jan Björklund skall inte få stå oemotsagda och styra opinionen och Sverige rakt in i fördärvet.

Staffan Heimersson skrev i aftonbladet i veckan en krönika med rubriket ”Vi lägger oss platt för Putin. ”Syftet med hans krönika var inget annat är att driva på för ökad militarism och NATO medlemskap.
Vem här bland fredsvänner är vän av Putin? Ingen naturligtvis men det är inte de det handlar om, det är bara ett propagandatrick för driva Sverige in i krigsalliansen NATO.
Vad jag avsyr mest är övermaga pretentiösa politiker och journalister som på distans arbetar för att andras barn och barnbarn skall bli kanonmat i kommande erövringskrig. Det skulle bli en oundviklig effekt av ett Svenskt NATO -medlemskap.
Och jag reagerade strakt på ett inslag i Väst Nytt förra veckan.
Krigsskepp från NATO besökte Göteborgs hamn och hade öppet hus för att visa sina resurser.
Ett par grabbar i 10 -12-års åldern, förmodligen bröder blev intervjuade i TV
Det var häftigt med alla vapnen sa den ene, men tillade – jag gilla ju egentligen inte vapen, men det var häftigt”
Stackars barn med sådana föräldrar. Som är så korkade eller aningslösa att man lotsar sina barn rakt in i kanonmatens tillvänjning.
Att gå ombord på ett NATO krigsfartyg mitt under brinnande propagandakrig, som om det vore Liseberg eller Universum. Det är tragiskt.

Men åter till en mindre aningslös men dokumenterat korkad person. Journalisen Staffan Heimersson.
När hela Europa inklusive Ryssland firar segern över Hitler och nazismen för 70 år sedan, tar Heimersson just Rysslands firande som intäkt för att Ryssland hotar Sverige och att Sverige behöver NATO.
Han avslutar sin krönika ” Överst på Putins erövringslista står att vidga Kaliningradområdet. Litauen tvingas till eftergifter. För att göra det behöver han Gotland som avstamp. Som stämningen är i Sverige – vi förlöjligar ”rysskräcken”, vi har aktiva putinister som ambassadören Sven Hirdman och Putins egen skattmästare Thorbjörn Törnqvist och den chica kulturvänstern - lägger vi oss platt.”
Nej Heimersson vi skall inte lägga oss platt vare sig för Putins Ryssland eller för det USA- ledda NATO, det är väl det som borde vara en konsekvent neutralitetspolitik.
Jag är övertygad om att det vore mer rättvisande om Heimersson publicerade sina alster under rubriken -rapport från en bardisk!
Nej fy fan för militarism och våldsromantiker som Björklund och Heimersson. Men det är sådana vi har att göra med.

Fredskampen måste vara bred och kollektiv, men som sagt vi har naturligtvis också som enskilda individer både rättigheter och skyldigheter att göra det vi tycker är viktigt.
Som 18-19 åring, för nästan 50 år sedan 1967-68, tog min antimilitarism sig uttryck i att jag totalvägrade militärtjänstgöring.
Istället för att åka in i lumpen rev jag sönder min inkallelseorder och meddelade militärledningen att jag inte tänkte infinna mig.
Jag fick en skarp påminnelse från det militära och skrev ett brev till svar.
Jag skrev bland annat: Den korta versionen.
”Är det blandekonomin, kapitalismen, Wallenberg, Sträng, tårgas, Torsten Rapp, Herman Kling, batonger. FPU, SSU, Systembolaget, Saab, Volvo, Folkpartiet; Anders i Krana, eller är det kanske Favörbutikerna jag skall försvara?
Förutom denna något provocerande inledning, skrev jag som avslutning ”Två tredjedelar av jordens befolkning svälter, inte på grund av bristande intelligens, inte på grund av bristande intresse för arbete, inte på grund av brist på naturtillgångar. UTAN PÅ GRUND AV UTSUGNING.
Som ni kanske förstår är jag inte samvetsöm och kan av samhället inte forslas in i vapenvägrarnas fålla utan jag är socialist och står på jämlikhetens och rättvisans sida, inte på samhällets.
Jag totalvägrar.
Jag undertecknade brevet med:
Skriv snart, din Yngve.”
Men jag fick aldrig något brev till svar, istället blev det polishämtning, rättegång och en månads fängelse.
Idag skull jag kanske uttryckt mig lite annorlunda men min grundinställning till militarism och krigsallianser den ligger kvar, det är en sak som är säker.

En annan sak som är säker. Är att vara motståndare mot NATO är inte det samma som att vara emot rätten att försvara sig som individ eller nation. Att lägga sig platt.
När jag för ca 50 år sedan vägrade delta i Svenska krigsmakten var jag också tillsammans med tusentals andra progressiva ungdomar aktiv i stödet för Vietmans folk som försvarade sig mot världens mäktigaste militärmakt, USA.  Den militärmakt Hultqvist lagt sig platt för och vill etablera på Svensk mark.
Det är i dagarna 40 år sedan det Vietnamesiska folket bokstavligen drev ut världens mäktigaste militärtmakt i havet och kunde påbörja en fredlig uppbyggnad av landet.
Det är 70 år sedan Hitler och Nazityskland krossades och som högtidlighålls på olika sätt.

Vårt sätt att på årsdagarna av segern i Vietnam och andra världskriget hedra de människor som slogs för rätten till fred måste vara att slåss mot krigshets och militär upprustning. För social upprustning fred och neutralitet.

Tillbaka till startsidan