Inga svenska trupper i USA:s angreppskrig!
Tal av Stig Berlin
17/3 2007

På måndag är det fyra år sedan krigsförbrytaren George W Bush gav order om ockupationen och kriget mot Irak, en förbrytelse som hittills resulterat i mer än 600 tusen dödade irakier.
Ett krig som har resulterat i ett samhälle på väg mot upplösning och ett folk på flykt.
Det är fyra år av kriminell ockupation.
Men det är också fyra år av skamlöst svenskt stöd till ockupationen.

För fyra år sedan stod hundratals Lysekilsbor här på torget och protesterade liksom miljontals andra människor världen över gjorde.

Då krävde vi av den svenska regeringen att stoppa vapenexporten till ockupationsmakterna USA och England.

Vad har hänt sedan den dagen för fyra år sedan. 
Jo att den svenska vapenexporten har ökat ytterligare.
Sedan dess har USA vuxit till den fjärde största importören av svenska vapen. Vapen som används i Irak.

Svenska vapen strider alltså i Irak. Svenska vapen dödar i Irak, trots att svensk lag förbjuder vapenexport till krigförande länder.

Men inte nog med det: Idag deltar svenska soldater som en del av ockupationen av Afghanistan. Först som fredsbevarande insatser sades det. Men nu också som en stridande del av en ockupationsmakt.

 Svenska soldater deltar fullt ut i ockupationsmaktens upprensningsaktioner; de dödar på beställning, rentav avrättar på beställning. Sverige deltar aktivt i USA:s kriminella krig.

Detta blev extra tydligt när svenskar deltog i en operation mot byn Boka i september förra året. Då man avrättar ledaren för vad som beskrivs som ett ”kriminellt nätverk”. Den svenske överste Sandström är nöjd och rapporterar till staben att ”Målet oskadliggjorts.”

 Eftersom den svenska insatsen i Afghanistan frigör amerikanska styrkor så ger Sverige också ett indirekt stöd för USA:s krig i Irak.
Med den inställning som bombhögern i Sveriges regering och militär nu intar så verkar det inte finnas några spärrar. Vem kunde ana för fem år sedan att svenska ungdomar skulle strida utomlands. Vilken plats blir det härnäst som svenska ungdomar skall hjälpa USA att fullfölja sina ockupationer.

Nu kanske ni tycker jag är för drastisk. Det är ju trots allt ett begränsat uppdrag sanktionerat av FN säger försvararna. Men mordet i byn Boka visar ju klart att Sverige har blivit en krigförande part i Afghanistan.

Och naturligtvis hänger krigen och ockupationerna av Afghanistan och Irak ihop, inte bara militärt utan också politiskt.
Afghanistan och Irak är två uttryck för samma krig, för det krig som USA kallar kriget mot terrorismen, men som i verkligheten är USA:s krig mot alla som ifrågasätter imperialismens världsdiktatur.

Nu går det ju inte så bra för USA i sina strävanden. Överallt stöter man på motstånd, nu senast i Latinamerika där folken tagit makten i många länder. Vilket gör att USA tappat mycket av sitt inflytande där. Detta samtidigt som opinionen på hemmaplan mot Irak-kriget ökar.
Samtidigt som motståndet i både Irak och i Afghanistan ökar.
Detta sammantaget gör att Bush-regeringen blir alltmer desperata.

Med samma lögner om massförstörelsevapen som användes som förevändning inför angreppet på Irak så håller USA nu på att förbereda ett nytt krig. Denna gång förbereder man krig mot Iran. Med slagskepp, hangarfartyg, stridsflyg och ubåtar bestyckade med kryssningsmissiler och kärnvapen, grupperade i Persiska viken, laddar USA för ett angrepp.

Det är inte Irans ambitioner att utveckla fredlig kärnkraftsenergi som gjort landet och dess befolkning till måltavla för en ny humanitär katastrof.
Nej det är Washingtons begär efter Irans olje- och gasfyndigheter som gör att krigets fasor snart kan drabba också den iranska civilbefolkningen.

Detta gör att vi lever i en farlig värld där USA:s president tillåts härja som i den värsta vildavästernfilm. Skjut först och fråga sen.

Därför är det extra skamligt när Sverige lyder varje vink och utfall från USA.

Under förevändning att det är krig mot terrorism verkar inga rättsövergrepp främmande.

Sverige utgör en del av USA:s krig på alla plan.
 
Det finns många otrevliga exempel på hur Sverige utelämnar människor till USA:s godtycke. Ett är fallen med de tre somaliesvenskarna som fick sina tillgångar konfiskerade. Ett annat är de två egyptierna som CIA hämtade.

Ett tredje håller just på att verkställas. Det gäller palestiniern Hassan Asad som terroristststämplats av SÄPO och skall utvisas på hemliga uppgifter. Svensk säkerhetspolis kan alltså på USA:s order och utan rättslig prövning straffa människor.
För att vara USA till lags är man beredd att kränka mänskliga rättigheter, demokratin och rättssäkerhet.
Vem står näst i tur för att drabbas?

Alla dessa orätter gör det viktigt att opinionen och protesterna åter tar form som de gjorde för fyra år sedan. Läget är allvarligt

Vi måste kräva att allt svenskt stöd till USA:s krig upphör.
Vi måste kräva att de svenska trupperna i Afghanistan tas hem.
Vi måste kräva att vapenexporten till kriget stoppas.
Vi måste kräva att samarbetet med Nato avbryts.
Vi måste kräva att Hassan Asad får stanna i Sverige.

Vill du veta mer om svensk Vapenexport,
Vill du veta mer om Hassan Asads öde.
Vill du veta mer om Sveriges krigshandlingar i byn Boka.
Då ska du läsa veckans nummer av Proletären som säljs här på torget idag.

Idag bombas Irak och Afghanistan.
Imorgon bombas kanske Iran
Idag finns svensk trupp i Afghanistan.
Var finns våra ungdomar imorgon?
Säg STOPP nu !


Tillbaka till startsidan