Krönika i Proletären nr 22/-03 under rubriken "Från oss som bygger landet" av Stig Berlin.
 

Låt inte håglösheten ta över.

Det  är ju inget nytt att EU och EMU-förespråkarna använder hot och utpressning som sitt största trumfkort. Det har de ju gjort hela tiden.
I och för sig ganska förklarligt eftersom de i en ärlig och öppen debatt kommer till korta. Men som vanligt avslöjas ju lögner ganska fort när verkligheten hinner ikapp. När vi i Lysekil hade en kampanj mot EU inför toppmötet i Göteborg 2001 så hotade några lokala företagare att de skulle tvingas lägga ned om vi lämnade EU. Arbetslösheten kommer att stiga och jobben flyttar utomlands påstod de.
En av företagarna som äger ett fryshus slog fast att om Sverige lämnar EU, då måste jag lägga ner direkt och göra 40 människor arbetslösa.
Idag två år senare är vi fortfarande kvar i EU. Men fryshuset gick i konkurs förra veckan och arbetslöshet väntar de anställda.
I förra omröstningen var det bara Sotenäs i Norra Bohuslän som sa ja till EU. För jobbens skull lät det då. Inom EU får vi en jättemarknad sades det. För två veckor sedan varslade ABBA:s konservfabrik 90 anställda samtidigt som man lägger ny produktion i det blivande EU-landet Polen.
På min före detta arbetsplats G&M som nu halverats och 50 gått hem. Där möts man av en dekal i entrén med orden "Här pågår ett utvecklingsprojekt med växtkraft."
Jag har verkligen försökt få reda på vad det innebär men ingen kan förklara. Det var visst något med logistik. Inte att förväxla med logik som fullständigt saknas.  Nej det gällde visst flöden inom fabriken och flöden har det ju verkligen varit under åren. Arbetena har fullkomligt runnit oss ur händerna.
Men det är väl det som är EU-logik eller för den delen kapitalistlogik eller kanske sosselogik.
För några dagar sedan gick JA-generalerna till storms igen. Britt Bohlin S-riksdagskvinna från Mellerud sa helt fräckt att nejsidan kom med skräckpropaganda. Vi vet ju att de hade fel om EU sa hon. Det blev ingen massarbetslöshet!!
Hon kommer alltså från Norra Dalsland som drabbats av den ena fabriksnedläggelsen efter den andra. Många av oss har LEAR i Bengtsfors i färskt minne. Ett företag som fick EU-bidrag för att i profitsyfte flytta jobben till Portugal. Inom Metallavdelning 112 där både Lysekil och Dalsland ingår är arbetslösheten mellan 11-12% och fler blir det efter de senaste varslen.
Som sagt, den socialdemokratiska ja-logiken är väl att vända alla argument till sin motsatts.
På sista representantskapet i Metall som G&M-representant tog jag upp det ologiska men framförallt det odemokratiska i att vi medlemmar inte fått vara med och diskuterat EMU-frågan innan ledningen med Göran Johnsson i spetsen satsar våra pengar på att propagera för ett Ja till EMU. Som vanligt var det inte meningen att frågan skulle upp, så den kom på övriga frågor. Efter att ha förklarat min syn på saken var det två korta inlägg,sedan var den debatten slut. Eftersom man så sällan träffar arbetare som är för EU så var dessa synpunkter intressanta. En hade bestämt sig för ja när Bosse Ringholm varit på SAAB och fått frågan om medlemskapet, och finansministern borde ju veta vad som är bäst för Sverige tyckte han.
Jag tror inte det var ironi, men man kan aldrig veta.
Den andre tyckte att jag blandade ihop äpplen och päron när jag beskrev det elände som avregleringar och EU-anpassning lett till. Nu gäller det ju EMU upplyste han. Han avfärdad alltså inte beskrivningen men kunde tydligen inte se att frukten av båda tillsammans blir ytterligare steg tillbaka för oss arbetare.
Nu gäller det för oss som insett detta att aktivt arbeta för att håglösheten inte sprider sig bland alla svikna i vårt land.
Så att alla som drabbas av EU och EMU-politiken ser igenom alla fagra löften, lögner och hot.
För när lögnen hunnits ifatt av verkligheten, då är det för sent. Om vi inte säger NEJ alltså.

Fler krönikor

Tillbaka till KPML(r)