Detta kustnära inlägg i bostadsdebatten är skrivet av Yngve Berlin. Det är tidigare publicerad i Proletären nr 1/ 2000. Men frågan är mer aktuell än någonsin.

Kustsamhällen till salu!

En hälsning från 1900-talet

Han hade åkt nära 40 mil i snömodd och dålig sikt och var ganska trött när han kom fram till sin lilla fritidsstuga i det lilla kustsamhället. Ja så liten var stugan förstås inte, det var mer som ett hus. Där hade bott en barnfamilj tidigare och dom var långt ifrån trångbodda men kunde inte låta bli att sälja huset. 1,8 miljoner kronor har en viss dragningskraft.
Ja, så var han då äntligen framme, chefsjuristen med sin son. Han hade tänkt vara lite händig nu i slutet av året, hantverkarna hade naturligtvis fixat det mesta men tapetsering av hallen och lite pyssel i garaget skulle kännas kreativt.
Det är grannen till min svärmor som anlänt, jag känner honom inte personligen men jag känner sorten.
Har man en sommarbostad för ett par miljoner en bil för en halv miljon, vad har man
då inte som permanentbostad på mantalskrivningsorten? Och vad har man för timpeng eftersom man tydligen också har en massa fritid för att kunna nyttja sina egendomar.
Hade jag frågat honom hade han nog sagt att det handlar om" hårt arbete och prioritering".
Själv har jag förmånen att vara ingift i en del av ett reservat i denna miljö och från den positionen blickar jag ut över ett före detta levande kustsamhälle.
Har tagit ledigt några dagar så här i slutet av 1900-talet, inte för att studera överklassens gräshoppebeteende det får man på köpet, man kommer inte undan.
Nej, jag har precis som chefsjuristen, tagit chansen att koppla av i dödstyst kustmiljö.
Det pågår en permanent diskussion i kustkommunerna om hur man skall hejda mörkläggningen av de mest kustnära bostadsbeståndet.
Boendeplikt kan vara en lösning sade en uppgiven kommunpolitiker just för en stund sedan på TV:s lokalnyheter . Men medan gräset gror dör kon.
Grejen är att precis nu i årsskiftet träder en ny lag i kraft som ger utländska medborgare obegränsad rätt att köpa fritidshus i Sverige.
Sverige har varit medlem i EU i fem år och undantaget vad gäller förvärvslagstiftningen upphör och anpassas till EU:s fria kapitalrörelse.
Restriktioner som varit i bruk sedan 1829, för att förhindra att svenska naturtillgångar hamnar i utländska händer, upphävs även för fritidshus 1/1 ­2000.
Ännu mer kapital skall släppas loss och även om man tycker lika illa om svensk överklass som tysk, så förstår man att trycket blir värre och huspriserna än mer förödande med den nya lagen, med den förstärkta Europeiska kapitalfriheten.
Hur ser då det mörklagda grannskapet ut 99-12-31? Jo det är skohandlarn från mellansverige som lovade att öppna skoaffär om han fick köpa huset och kommunen avstod förköp. Just idag har det snöat så det finns spår av skor, men inte av någon skoaffär.
Så är det militären av någon hög grad, som i ännu högre grad blivit en plåga för sin granne genom balkongbyggnadsbråk.
Av femtio hus är kanske 5 ­6 åretruntboende i den äldsta och attraktivaste delen. Det är VD:ar, generaler och idel överklass. Och några stenkast, eller granatkast längre bort har fd försvarsminister Thunborg sitt sommarboende.
Hur ser man föresten att det är överklass som köpt huset, förnär som på att soptunnorna har markeringar så att man slipper åretruntavgifter? Jo det växer upp staket och stängsel på ställen där "urbefolkningen" inte hade en aning om att det fanns en tomtgräns.
Från min utsiktspunkt ser jag egentligen bara två åretruntboende, en ensamstående mamma och pensionärsparet Sven och Karin.
Om överklassen fortsätter att köpa sommarstugor för flera miljoner kommer vi inte att kunna bo kvar för fastighetsskatten säger Sven. Taxeringsvärdet på deras lilla stuga blir högre för varje miljonköp som genomförs i kvarteret.
Om Sven och Karin kan eller vill bo kvar kan man undra, det är öde och tomt större delen av året när husen är uppköpta av badgäster och Karin skulle nog hellre vilja bo i Uddevalla, i alla fall på vintrarna.
Eller som hon säger "Om någon av oss dör, då säljer jag huset och flyttar till Uddevalla."
Generalen av den högsta graden, som bor vi torget missar inte ett tillfälle att försöka övertala änkan som bor närmast bryggan att sälja. Men hon vill bo kvar och se på sommarens båttrafik från sin balkong. Hennes krav på bevarad livskvalitet stör generalen.
Överklassen är i total avsaknad av folkvett och hyfs, och så har dom den nyliberala tolkningen av begreppet diskriminering. Dvs: dom har spanat in en drömvilla vid havet, förfogar över obegränsat med pengar, och så bor där en gammal änka som vägrar att sälja!! Bort med frihetsinskränkande regleringar, är deras fältrop.
Hon har dock konkurrensfördel änkan, hon råkar trots dålig pension äga huset, men dagens sätt att beräkna taxeringsvärdet i attraktiva områden kommer att röja väg för överklassens önskan att kunna köpa absolut allt för pengar.
Att vanliga dödliga skulle kunna hänga med i budgivningen när fastigheterna blir till salu är inte att tänka på.
Riksdagens "chefsjurister" formar taxeringsvillkor som gör att fattiga pensionärer tvingas flytta så att chefsjuristerna och generalerna kan fullborda ockupationen av svenska västkusten. En handling som ser ut som en tanke?
Nu öppnar visserligen lagstiftningen för obegränsad konkurens även från utländsk överklass men den konkurrensen bekymrar dem mindre än änkor som vägrar att sälja sin livskvalitet.
Att lagstifta om boendeplikt är naturligtvis en teoretisk möjlig juridisk dellösning men den kommer man säkert att krångla sig förbi, chefsjuristerna och skohandlarna.
Man måste slåss för ett upplyst samhällsystem om man skall inte skall få mörklagda
kustsamhällen.
Som alltid är överklassen destruktiv.
Yngve Berlin.
 
 

Tillbaka till KPML(r)