Efter att nedanstående artikel varit publicerad i Proletären 50-02 så har kommunala nämnder valts av Lysekils fullmäktige. Det blev som artikeln nedan befarat med undantaget att  mp med ett mandat också fick en ordinarie plats i kommunstyrelsen som tack för visad lydnad. Medan KPML(r ) blev helt utan som fjärde största parti. Vad vi tycker? Läs artikeln nedan.

Tänk vad skönt för herr Nilsson att kunna rapa älsklingsfrasen "alla Partier var överens"!

Så har då kommunfullmäktiges valberedning genomfört och presenterat sitt arbete!

Styrelser och nämnder har befolkats med representanter från samtliga partier utom det fjärde största, KPML(r ) och det minsta, Lyskilspartiet. Nu.

På torsdagens fullmäktigemöte skall valberedningens förslag klubbas igenom är det tänkt.

Och så kommer det naturligtvis att bli. Tekniska överenskommelser mellan de olika partierna garanterar att ingen utanför vad valberedningen förespråkat göres sig besvär.

Jo KPML (r) kommer naturligtvis att "göra sig besvär" och nominera sina kandidater till samtliga "tunga" nämnder och styrelser.

Men "nästanmajoritetspartiet" (s) har garanterat sig stöd från (v) och mp för att slippa debatt med kommunisterna i nämnder och styrelser när fortsatt nedrustning av välfärden skall beslutas och verkställas.

Vi var som bekant representerade i ett antal nämnder förra mandatperioden och detta vill tydligen "number one" och kompani slippa kommande mandatperiod.

Tänk vad skönt för herr Nilsson att kunna rapa älsklingsfrasen "alla Partier var överens"!

Nej vi är inte "förnärmade", i alla fall inte för egen del (men vi tycker det är orättvist mot vänsterväljarna i vid bemärkelse i Lysekil).

Vi vet att detta är den politiska nivån i Lysekil, (inte undra på att politikerföraktet växer) att man med organisatoriska medel och knep får politiska positioner som inte svarar mot väljarnas besked.

Men vi tycker det är viktigt för Lysekilsborna (fram för allt de som röstat på oss, men också de övriga som ansett sig rösta "vänster") att veta att KPML (r) verkligen har försökt att få till stånd samma "vänsterallians" (v), mp och (r), som gällde efter förra valet.

Men (v) som med nöd och näppe fick behålla sitt andra mandat och mp som tappade ett gled undan och gjorde istället upp med (s).

Naturligtvis är det upp till var och en att välja partner och man kan hävda att det bara handlar om teknisk valsamverkan.

Men det främsta politiska resultatet av (s), (v) och mp:s uppgörelse blir att hålla borta KPML(r )  från debatt och beslut i nämnderna. Var det verkligen det som (v):s väljare önskat sig, det undrar en vän av politisk logik.

Den tekniska valallians som r, v och mp bildade förra mandatperioden fungerade däremot just som teknisk allians och de olika partierna kunde efter förmåga driva sin politik i nämnderna.

Det enda man kan klaga på i detta samanhang med en titt i backspegeln (eller i kolumnen för närvarande på nämndemötena) var att (v) hade oseriöst låg närvaro på de stolar man abonnerat.

I bland annat socialnämnden hade KPML(r ) en stridbar representant förra mandatperioden, men i år har vi manövrerats ut. Vad som är mest anmärkningsvärt är att varken (v) eller mp har gjort anspråk på någon plats i socialnämnden inför de kommande årens politiska arbete. Det verkar allt annat än seriöst.

Förmodligen en för "tung" nämnd att arbeta politiskt i för (v) och mp om man får tro korridorsnacket.

Före valet, när KPML(r ) inbjöd till debatt om vad som är "arbetarpolitik" hade (s) och (v) "viktigare saker" att syssla med.

Nu fortsätter man sin undanflykt och ser med gemensamma krafter till att man slipper debatt med KPML(r) även i kommunens politiska nämnder och styrelser.

Det är allt annat än politik i arbetare och vanliga enkla människors intresse man visat prov på. Men man slipper ändå inte undan.

I Lysekil kommunfullmäktige kommer vi som vanligt att agera mot högerpolitik och social nedrustning, här kommer ingen av våra väljare att behöva bli besvikna.

Men det är synd att vi inte får chansen att ta striden även i nämnderna, men den eventuella besvikelsen från väljarna skall inte riktas mot oss.

Yngve Berlin

Tillbaka till KPML(r)