Motion om kommunal bojkott av Israeliska varor.

Man behöver inte ha allt för ingående historiekunskap för att förstå att om Norska och Danska folket befann sig i samma situation som det Palestinska folket gör idag, det vill säga var ockuperat och utsatt för total och brutal förnedring av en ockupationsmakt, då skulle vi agerat med alla medel för att stödja motståndsrörelsen i dessa länder och bekämpat ockupationsmakten.

1940 till 1945 var Norge och Danmark ockuperat av nazityskland. Den motståndsrörelse som fanns i dessa länder och som saboterade det Tyska krigsmaskineriet efter förmåga kallas inte i historieböckerna idag för terrorister.

Ett ockuperat folk har rätt att försvara sig!

Det är bara det geografiska avståndet och ett antal årtionden som skiljer Nazitysklands agerande på 40-talet från Israels agerande idag.

Frustrationen över att världen inte lyssnar eller bryr sig och som drivit unga Palestinier att spränga sig själv till döds bland civila Israeler, är mycket beklagligt, både för Palestinierna och de övriga offren.

Men Sharons hänsynslösa våld och systematiska förnedring av de Palestinska folket skapar bara nya och fler desperata självmordsbombare.

De senaste TV-bilderna från de ockuperade Palestinska områdena visar människor som begravts levande av bulldozers, grävmaskiner och stridsvagnar.

Den brutalitet som den Israeliska armen visat upp borde uppröra varje humanist och rättsmedveten människa. Det måste bli ett slut på grymheterna!

Att inte ta ställning är också ett ställningstagande!

Allt fler människor och organisationer tar nu öppet ställning mot Israels våld, mot mördandet.

Allt fler kräver bojkott av Israel.

Dock inte den svenska regeringen; som enligt statsminister Persson "fortfarande hoppas att vi inte skall behöva tvinga någon till fred" (Riksdagens frågestund april -2002)

Regeringen flathet är skrämmande, då det är uppenbart att bojkott är ett verksamt politiskt medel.

En kommunal bojkott är naturligtvis inte så slagkraftigt som en nationell bojkott beslutad av riksdagen.

Men det finns ett stort värde i att Lysekils befolkning agerar mot Israels våldspolitik så långt som är möjligt.

Därför vill vi från KPML (r ), att Lysekils kommunfullmäktige beslutar om en kommunal bojkott av Israeliska varor. (precis som vi tidigare beslutat om bojkott av Sydafrikanska varor under apartheidregimen).

Alla varor med Israeliskt ursprung; frukter, grönsaker, juicer eller andra varor måste strykas från de kommunala beställningslistorna.

Det är en moraliskt och politiskt viktig fråga att skolor, äldreboende, barnomsorg och annan kommunal verksamhet inte befattar sig med varor som är besudlade med ett ockuperat folks blod.

Vi vill att Lysekils kommunfullmäktige beslutar om en bojkott av Israeliska varor och att denna motion behandlas skyndsamt.

Yngve Berlin och Maria Ahlström KPML.r

Lysekil 14/4 2002.

Tillbaka till KPML(r)