Palestinasolidaritet i Lysekil.
Under förra veckan arrangerades två möten i solidaritet med Palestina och i protest mot Israels övergrepp.
På det första mötet samlades ett trettiotal åhörare i blandade åldrar bänkade sig för att titta på  den prisbelönta Palestinska filmen "Frontiers of Dreams and Fears"  Tidigare visad på Göteborgs filmfestival.
Det var en stark film som visade en lite annorlunda bild av Palestinier. Det visade hur vardagen för unga palestinier är, hur det är att leva i ett ockuperat land. Filmen kan hyras av KPML(r):s particentral och vi vill uppmana alla som har möjlighet att visa den i grupper. Efter filmen diskuterades vad som kan göras i Lysekil för att stödja palestinierna i sin kamp för frihet. Alla var överens om att något måste göras och det beslutades att bilda en solidaritetsgrupp för Palestina i Lysekil.
Det var tydligt bland deltagarna att det gäller att agera nu.
Därför blev det ett välbesökt torgmöte i lördags.
På mötet delades det ut flygblad som uppmanar till bojkott av Israeliska varor. En fråga som också dominerade talen. Det var tal av Vewe Kühn och Olle Lundkvist som gick till hårt angrepp på Israels politik.
Olle Lundkvist menade att  historiens dom kommer att bli hård om vi låter detta ske utan att vi reagerar och protesterar. Ingen kan längre säga att man inget visste!
Vi måste tillsammans aktivt arbeta för att skapa opinion här i Sverige!
Den nybildade solidaritetsgruppen för Palestina kunde knappast fått en bättre start.
Mycket folk i blandade åldrar visar tydligt att det finns ett engagemang i frågan.
Endast en kraftig världsopinion kan få stopp på den israeliska framfarten säger Moa Cortobius Fredriksson som är kontaktperson i gruppen som skall ha ett nytt möte i veckan. Vi hoppas att gruppen kan bli en bred samling över parti och religionsgränser.  Att även vi i Lysekil gör vad vi kan för att skapa opinion. På mötet samlades nästan 1500 kronor in till ungdomcentret i Shatila.
Det är fantastiskt att se hur solidariteten blivit självklar igen säger Olle Lundkvist från KPML(r) som höll ett mycket uppskattat tal på mötet.

Detta refferat publicerades i Proletären nr 17 2002

Tillbaka till KPML(r)