Tal vid möte på Kungstorget i Lysekil den 4/3-2000 av Stig Berlin.
Mötet var en del i KPML(r):s landsomfattande kampanj för att skapa opinion mot Pensionsbedrägeriet.

Vill du läsa mer om det stora pensionsbedrägeriet skall du läsa KPML(r)s brochyr STOPPA PENSIONSTJUVEN Klicka för att läsa den.
 

TA FAST PENSIONSTJUVEN !
Så lyder rubriken för dagens möte och för KPML(r):s landsomfattande kampanj för att skapa opinion mot Pensionsbedrägeriet.
Ni kanske tycker att det är hårda ord , att prata om stöld och bedrägeri. Men det är precis det som det handlar om.
Slakten av den allmänna tilläggspensionen ATP utgör ett av de största politiska bedrägerier som ägt rum i Sverige i modern tid.
När Socialdemokraterna i början på 90-talet förhandlade med de borgeliga om att slakta ATP. Då påstod man att ATP -systemet skulle braka samman år 2030. Men redan det är ju skrattretande. Politiker och ekonomer som inte ens vet vad som kommer att hända på ekonomins område nästa år eller ens i morgon, var bergsäkra på hur det var med ATP om 30 år. Sanningen är snarare den att ATP med smärre förändringar och tillskott skulle stå sig gott under överskådlig framtid, detta konstaterade också Riksförsäkringsverket 1995 .
Ändå införde man det nya systemet och stal ATP-fonderna.
Men varför gör dom då på detta viset ! Varför avskaffar man frivilligt det som vanns efter en lång och hård strid mellan arbetarrörelsen och borgerligheten på 50-talet. Varför säljer sig Socialdemokraterna till detta ?
Jag tror att det främsta skälet är Socialdemokraternas högervridning.
Man vill hela tiden vara kapitalet till lags. Man vill pressa tillbaka arbetarklassen över hela linjen och då även när det gäller pensionen. Detta är ju en del i den högerlinjen inom (s) som vill göra slut på alla kollektiva lösningar och som vill föra in individualismen även här. Därför ersätter man ett system som byggde på full sysselsättning och överföringar mellan generationer till ett som bygger på individuella fonder.
Man vill helt enkelt göra arbetarnas pensionspengar tillgängliga för spekulation på börsen. Detta har länge varit ett krav från den politiska högern och detta har (s) gjort till sin politik. Och där har vi nog ett av de viktigaste skälet till ATP-stölden.

Kapitalet vill ha mer pengar för att hålla igång spekulationsekonomin och då är pensionspengarna bra att spela med. ATP-fonderna användes till samhällsbygge, och nu används pensionspengarna istället till att hålla igång spekulationskarusellen, kan det bli mer cyniskt.
Vad händer när aktierna faller ? När börsen rasar ? Vad händer då med våra pensionspengar ? Vad blir kvar åt Pensionärerna när spekulanter och finansvalpar har tagit sitt.
Det är förståeligt att de ansvariga vill göra pensionsfrågan så oförståelig som möjligt. Så vi inte skall förstå HUR mycket vi blir lurade.
Det är inte lätt att få reda på hur mycket vi skall få ut i pension , men en sak är klar. Inte blir det mycket.
Vi betalar mer till det nya systemet, men får ut mindre. Resten lägger banker, försäkringsbolag och andra så kallade förvaltare beslag på.
Men att syftet är att vi skall få mindre som pensionärer det visar sej väl inte minst i all osmaklig reklam om "Pensionsförsäkringar".
Bankerna utnyttjar situationen och vill suga ut ännu mer av vår låga lön .
Som gamarna ger de sej på de bestulna.
Medan VI anser att man måste bekämpa orättvisorna i Pensionssystemet och ta tillbaka det stulna.
Det stulna ja. Den stora stölden begicks när Finansministrarna Åsbrink och Ringholm lade beslag på ATP-fonderna. 258 miljarder kronor togs från dessa fonder och fördes över till statskassan. Erik Åsbrink påstod att det var en naturlig transaktion "Det var som att flytta pengar från den ena fickan till den andra".  Visst var det så, men han tog från våra fickor och stoppade i sin egen och är inte det stöld . Då vet jag inte vad som är stöld.
Faktum är ju att dessa pengar var löntagarnas inte statens.
De arbetsgivaravgifter som finansierade ATP, var pengar som vi arbetare avstod i lön, för att få en bra pension . Ingen "straffskatt" som högern påstår utan just innehållen lön. Glöm inte det !
Sedan stal man ännu mer av våra pengar när man införde de orättvisa egenavgifterna.
Det innebar ju i ett slag att arbetsgivarna fick en sänkning av sina utgifter med 9,5%.
När detta genomfördes så lovade man, att det skulle ske en "löneväxling". De 9,5% som arbetsgivaren slapp betala skulle löntagaren få ut i lön !!
Hur många politiker vill minnas det löftet idag. Hur blev det ? Idag har vi istället 7% egenavgifter att betala. Och oförskämt låg lön !
Så blev det. Än en gång blev vi svikna och bestulna.
När vi fick prognosen om vår kommande pension här om dagen. Då fick vi en ny påminnelse om hur låg pensionen kommer att bli.
Samtidigt fick vi också reda på att vi har valfriheten att höja vår pension genom att jobba tills vi är 71 år.
Först tror man att det är ett skämt men efter att ha tittat närmare på beskedet inser man att det bara är oförskämt. Hur många i dagens arbetsliv kan jobba tills man är 71 år. Vilka arbetare orkar det ?
I tunga jobb ligger den faktiska genomsnittsåldern på 58 år idag och värre har det blivit med sjukskrivningarna som bara ökar.

Mest ökar dom för att fler och fler utsätts för en sådan press på arbetsplatserna att stress och förslitningsskador ökar.
Därför blir det nya pensionssystemet ännu mer cyniskt när många inte ens orkar arbeta tills man fyllt 60.
För att ha det bra som pensionär krävs naturligtvis en bra pension, pengar som man kan leva på. Men det krävs också att man har hälsan i behåll.
Så istället för att höja pensionsåldern vore det väl mer realistiskt att sänka den till 60 istället.
Det är lite konstigt att det bara är vi kommunister som tar upp den här frågan. Finns det inte någon opinion inom Socialdemokratin mot detta svek. Sveket mot det som Tage Erlander kallade "folkhemmets kronjuvel".
Mot slaktandet av det som alla gamla sossar varit så stolta över.
Gärna medalj men först en rejäl pension var slagordet då.
Nu driver S-regeringen samma linje som Högern och Folkpartiet gjorde när man motarbetade införandet av ATP.

Finns det ingen inom Socialdemokratin som vågar eller vill stå upp för arbetarrörelsens ideal, de ideal som ledde fram till seger i ATP striden. Har allt tal om solidaritet, rättvisa och kollektivism dött ut i (S). Jag bara frågar !
Vi i KPML(r) välkomnar alla som vill ta upp en ny pensionsstrid.
För det är vad som måste till.
Stölden måste stoppas och pengarna måste betalas tillbaka.
Vi hoppas att fler sätter sej in i frågan och hjälper till att avslöja Pensionsbedrägeriet. Passa på att ta del av det faktablad som vi delar ut här på torget idag . Köp Proletären som denna vecka har Pensionerna som tema.
Vi har även en utmärkt broschyr som du kan köpa.
Tveka inte
Kom med : I kampen för ett Rättvist och Solidariskt samhälle
 

Tillbaka till KPML(r)