PRESSMEDELANDE OM  NEJ TILL EU DEMONSTRATIONEN PUBLICERAT I  LYSEKILSPOSTEN 21/5-01

Den 15:e Juni kommer EU-motståndare från hela Norden att samlas i Göteborg för att visa vad man tycker om EU.

Men redan Onsdag den 30:e Maj arrangerar Samling mot EU i Lysekil en demonstration  som startar och avslutas på Kungstorget.
Vi hoppas på en bred samling där både yngre och äldre möter upp säger Marie-Louise Åstedt och Stig Berlin från arrangörerna.
- Vi har satsat på en bredd när det gäller talarna också. Ola och Erni Friholt från Stocken på Orust kommer att prata om fredsfrågan och militariseringen av EU och om den inhumana flyktingpolitik som blir följden av Schengenavtalet.
-En annan av talarna är Karl-Olof Niklasson som kommer att prata om hur EU:s regler påverkar den offentliga vården .
-Från Folkrörelsen Nej till EU kommer dess vice ordförande Ingela Mårtensson som också är en av arrangörerna till Göteborgsdemonstrationen.
Före demonstrationen kommer gymnasielever och andra i Samling mot EU i Lysekil att hålla kortare tal.
Syftet med demonstrationen är att väcka upp det stora EU motstånd som finns och få många att följa med till Göteborg den 15:e Juni. avslutar Marie-Louise Åstedt och Stig Berlin
 
 

INTERVJU MED KARL-OLOF NIKLASSON  LYSEKILSPOSTEN 23/5-01

EU ligger bakom nedrustningen av den svenska sjukvården!

Man måste våga säga vad man tycker, man får aldrig tystna, säger Karl-Olof Niklasson.
Just nu är han aktuell som en av talarna på demonstrationen mot EU i Lysekil, den 30 Maj.

Att han själv lever efter principen att säga vad man tycker är uppenbart för alla som följt debatten och striden om Lysekils sjukhus.

Men Karl-Olofs engagemang gäller inte bara Lysekils sjukhus utan handlar om den offentliga sjukvården i hela Sverige. Han och Birgitta Axelsson skapade -nätverket för sjukvården i Sverige-.

Idag är han oerhört kritisk till hur EU-förespråkarna undanhöll sanningen för oss om EU-medlemskapets effekter för den offentliga sektorn.

Han är övertygad om att Nej-sidan skulle vunnit en klar seger om folk blivit ordentligt informerade om medlemskapets konsekvenser för sjukvården i Sverige.

- Själv röstade jag JA i folkomröstningen och anledningen till det var att arbetslösheten hade börjat öka och jag trodde att om vi kom med i EU så skulle den i vart fall inte bli fler arbetslösa.

Men vad jag då inte visste var att offentlig sektor inte minst den offentliga sjukvården var en måltavla för EU:s politik.

I sitt arbete med drivringar till rullstolar är Karl-Olof ofta på affärsresor över hela Europa.

- En dag när jag var i Köpenhamn råkade jag höra på den Danska radion, där sade man att nedrustningen av den Danska välfärden beror på anpassningen till EU, berättar han.

På så sätt blev jag upplyst om hur det kunde vara.

Vi hade gjort uppvaktningar och frågade vad det berodde på att sjukvården blivit som den blivit, för neddragningen av sjukvården är inte logisk med den ökning av äldre-äldre vi har.

Vi frågade på finansdepartement, socialdepartement, socialstyrelse, landsting och kommunförbund, vi frågade Göran Persons sakkunnige, vad beror detta på.

Men ingen sade sig förstå vad det berodde på.

Men till slut fick jag Socialstyrelsens egen skrivning i händerna och där kan man läsa svart på vitt "nedrustningen av svenska sjukvården beror på anpassningen till EU:s konvergenskrav för anslutning till EMU"

Idag kan vi se hur det blivit, det saknas vårdplatser på sjukhusen, du blir hemskickad för att du betraktas som färdigbehandlad.

Har då kommunerna motsvarande sängplatser att ta hand om dej, Nej.

Och vad blir följde av detta, jo den anhörige får gå in.

Övervältring från staten till landstingen, (men pengar får man inte med så det räcker), landstingen vältrar i sin tur över det på kommunerna och kommunerna klarar det inte och de anhöriga får ta över.

Vi får betala det två gånger och det är den lilla människan som drabbas!

Det finns ingen som kan förneka att det ligger i EU:s politik att försämra den offentliga sjukvården och att vi riskerar att få en amerikansk modell med privat sjukvård och privata sjukvårdsförsäkringar.

- Det är som sagt viktigt att man visar att man inte accepterar försämringar inomvälfärden.

En ökning av antalet fattiga är den största risken för att det skall bli social oro och krig.

Men det ingår i spelet från de som har den formella makten att vi skall tröttna och tycka att "ja, ja" men det är ändå ingen ide att protestera.

Men det är fel, man måste visa vad man tycker.

Alla som har reagerat mot hur sjukvården hanteras i Sverige idag, borde ta chansen att demonstrera onsdagen den 30 maj.

EU-medlemskapet och den försämrade offentliga sjukvården hör ihop, avslutar Nicklasson.

Tillbaka till EU-DEBATT