1:a-majtal av Henrik Källén Röd Front 2012 i Lysekil

1 maj-firare, mötesdeltagare

 Igår firade en av de sista feodala resterna i Sverige, vår kung, 66 år och passade på att visa upp sin av födseln givna tronarvinge. Jag tänkte egentligen inte uppehålla mig så länge vid varken honom eller henne.

Men under våren har han ändå framstått som någonting betydligt mer än en tarvlig gubbe med oskyldiga snedsteg som det bara är att vända blad ifrån. I höstas gav han till exempel sin Saudiarabiske kollega medaljen “Bronsvargen” - den internationella scoutrörelsen pris.

Hur pass god scout kungen i Saudiarabien är låter jag vara osagt. Men hans besök var en del i ett desto allvarligare syfte - att kräma iväg svenska vapen till en av de i hård konkurrens värsta diktaturerna i Mellanöstern. Det tillsammans med Försvarsexportmyndigheten som inrättades för två år sen och som nu tilldelas 80 miljoner svenska skattekronor årligen för att marknadsföra vapenexport. Under våren har ljuset fallit på en av dess följder när Sverige förbundit sig att bygga en vapenfabrik genom bulvanföretag.

 Lilla Sverige är idag världens sjunde största vapenexportör, ja, förra året sålde vi faktiskt flest vapen i hela världen, räknat per person. Men ska man vara en framgångsrik krämare av vapen så behöver man vara en lika skrupelfri säljare som sina köpare. Topplaceringen vanns inte minst genom lukrativa vapenaffärer och avtal om byggande av vapenfabriker i kungadiktaturen i Saudiarabien där kvinnor inte tillåts köra bil, kolla på fotboll och naturligtvis inte heller att rösta.

Trots regler om att man inte får exportera till krigförande länder märks kunder som USA och Storbritannien.
Trots lagar om att regimer som bryter mot mänskliga rättigheter inte ska få köpa så märks länder som nämnda Saudiarabien, Bahrain, Egypten med många fler - ja, i princip varje regim under den arabiska våren har stålsatt sig med hjälp av svenska vapen.

Med samma argument som knarklangaren, säger Carl Bildt “om inte jag säljer är det någon annan som gör det”.

Det är en skam att Bildt tillsattes som Utrikesminister, en skam att han fortfarande sitter där. Det är fullt naturligt att vi därför kräver hans avgång. Bildt med den svenska högern är insmetad i skumraskaffärer i Lundin Oil och verkar nu dragit in samma företagskultur i själva statsstyret. Sverige agerar som aktiv, attackerande part i imperialistiska krig, nu senast i Libyen.

Men precis som arbetsmarknadspolitiken knappast blev bättre efter Littorins avgång, eller vapenexporten lär sluta efter Tolgfors. När den svenska vapenexporten ökat med 350% de senaste 10 åren, och minst 60% av den går till rena diktaturer då är grundproblemet långt större än Tolgfors själv.

Det senaste året har visat att en internationell solidaritet värd namnet behövs mer än någonsin. Därför är det desto mer beklämmande när den ivriga bombhögern nu också fått sällskap av en bombvänster i som ohämmat stödjer svensk närvaro i Afghanistan såväl som Libyen. Stefan Löfven uppmanade i veckan ståndaktigt faktiskt till lagbrott mot gällande bestämmelser i vapenexportlagstiftningen.

Löfven lät sedan Västsaharas rätt till frihet från ockupationsmaktens Marocko stå tillbaka för sandlådepolitik eftersom man inte ville rösta likadant som Sverigedemokraterna. Som min partikamrat Yngve Berlin tidigare uttryckt det; “man kan tro att det är högt i tak inom socialdemokratin, när det snarare är bottenlöst.”

Det är beklagligt, men ganska talande att en del de partier och människor som deltog i efterkrigstidens största anti-krigs manifestationer - de mot Irak-kriget 2003, bland annat här på torget, numera inte blinkar för att inte bara rättfärdiga ett bombkrig mot Libyen, utan också menar Sverige aktivt ska delta.

Vi kommunister kräver;

Stoppa all svensk vapenexport.  Skrota JAS-projektet, inte ett vapen, inte en man, inte en krona till imperialistiska stater eller krig.

Kamrater,

Den blåröda kärnkraftslobbyn som numera också har ett inslag av centerpartistiskt grönt har inte bara kört över folkomröstningsbeslutet från 1980. Den då beslutade ansvarsfulla avvecklingen har inte bara lett till att det idag produceras mer kärnkraft, men den utlovade satsningen på alternativ energi har också uteblivit.

Och öppnar upp för mer kärnkraft - men de stora elbolagen sätter inte igång några nybyggen, eftersom den är olönsam utan statlig subvention. Med Löfven har socialdemokratin ersatt en kärnkraftskramare med en annan och på något vänster, eller höger framställs den som lösningen på den globala uppvärmningen.

Ska man komma till en lösning krävs också att man verkligen avvecklar kärnkraften som är en återvändsgränd, det har inte minst det senaste året med exemplet Fukushima visat. Kärnkraften Den är dyr, den är omodern och framförallt är den en livsfarlig energikälla.

Orsaken till klimatförändringarna ligger i grunden i den kapitalistiska produktionsordningen, i rovdriften på människor och miljö. Ohämmad konkurrens och fri marknad ger skapar ett produktionssystem som ser naturen som en resurs som ska exploateras, utan hänsyn till miljö eller långsiktiga konsekvenser. Därför är kampen mot kapitalismen också en kamp för ett hållbart samhälle.

Och därför är det heller ingen slump att när Världsnaturfonden utsåg ett enda land i världen som lyckats hålla nere de ekologiska fotavtrycken på en nivå som är långsiktigt, miljömässigt hållbar i kombination med en välfärd i världsklass. Det var naturligtvis Kuba och naturligtvis utan kärnkraft. Ett utmärkt exempel på att marknaden aldrig kommer lösa klimathotet. Det krävs en planerad, reglerad ekonomi där mänskliga behov är produktionens drivkraft är en absolut förutsättning.

Rädda planeten - avveckla kärnkraften - avskaffa kapitalismen.

Tillbaka till startsidan