Artikel i Proletären nr 45 2010

Kommunistiska Partiet i Lysekil i teknisk valsamverkan för att försvaga högerkrafterna.

Resultatet av kommunvalet i Lysekil blev att inget av de sk blocken fick egen majoritet och fullmäktige består nu av 10 partier där Kommunistiska Partiet är fjärde störst med 7,2 procent av rösterna.

Under förra mandatperioden valde sossarna att gå i opposition men utan att opponera sig särskilt mycket. Då ville S inte ha något samarbete med något parti och därför har högerkartellen med FP i spetsen styrt i minoritet de senaste fyra åren.
I år har Kommunistiska Partiet en starkare ställning med tre mandat och vi har haft möten med S, MP och V där vi förhandlat om att ha teknisk samverkan för att försvaga högerkrafterna. I torsdags innan första fullmäktigemötet kom vi överens med ovanstående partier och ett lokalt parti, Skaftöpartiet, om att samarbeta för att fördela nämndeplatser. Detta ger 6 mandat i elvamannanämnder.

Vi var noga med att poängtera att det handlar om ett rent tekniskt samarbete och att vi aldrig ger upp vår ideologiska profil.

Eller som Yngve Berlin sa i fredagens Lysekilspost: ”Vi gör inget avkall på vår politik genom detta samarbete. Vi kommer att göra så mycket som möjligt så att det uppenbart borgerliga kommer att blockeras”.

Vi kommer att för första gången under våra 30 år i fullmäktige att få plats i kommunstyrelsen vilket naturligtvis retar gallfeber på mången borgare. I insändare och diverse bloggar målas de förskräckligaste scenarier upp hur detta kommer att drabba Lysekil.

Kommunalrådet Karlsson (FP) förfasar sig över att ”S bjuder in proletärerna i Kommunistiska Partiet – som inte drar sig för att störta makten med våld – till samarbete för att själva få makten.”
Själv har han inga problem med att samarbeta med rasistiska SD.

I Lysekil fick Sverigedemokraterna ett mandat trots att man inte ställde upp med några kandidater.  Alla trodde därför att Sverigedemokraternas stol skulle bli tom, men ett namn på en väktare på en valsedel gjorde att han plötsligt fanns i fullmäktigesalen och kommunalrådet Karlsson FP såg välvilligt till att han kom med i valberedningen efter att ha lagt sin röst på alliansens kandidat.

Kent Olsson fd moderat riksdagsman försvarar samarbetet med SD – ”Alliansen i Lysekil har gjort så att alla partier får en representant i valberedningen, i det här fallet en ersättarplats. SD har även plats i valberedningen i både riksdagen och regionen. Det är stor skillnad mot samarbetet mellan S och K” säger Kent Olsson. Ändå är detta första gången på 30 år som vi kommunister är med i valberedningen. Olsson är mäkta upprörd och är rädd att ”Lysekil får en stämpel som kommuniststad”.

Nu vet vi inte var detta landar mer än att vi får större möjlighet att blockera den rena högerpolitiken.

Men sossarna har stora problem internt där en ung kandidat med buller och bång valt att gå till Folkpartiet och där 35:e man på S-listan kryssades till valbar plats och flera andra sossar därför hotade att lämna fullmäktige.

Den ”inkryssade” sossen föreslog i protest en tredje kandidat som kommunfullmäktiges ordförande.

I och med detta blev det 20-20 mellan moderaten och S-kandidaten men lotten avgjorde till fördel för sossarnas förra kommunalråd Gunnarsson.

Just nu verkar S vara den svagaste länken i detta valtekniska samarbete.

Stig Berlin
Kommunistiska Partiet i Lysekil

Tillbaka till startsidan