Lyckad solidaritetsdag för Palestina i Lysekil i lördags.
publicerad i Proletären 23-02

Det blev en lyckad solidaritetsdag för Palestina i Lysekil i lördags. Det är alla inblandade överens om. En solig förmiddag med mycket folk på torget gjorde sitt till. Men framförallt smittade entusiasmen från alla aktivister som intog torget.
Två uppskattade tal hölls också av Henrik Källén och Stig Berlin från Solidaritetsgruppen. Båda hade som huvudtema att ockupationen av Palestina måste upphöra om det skall bli fred.
Stig tog också upp hur varje antydan om kritik mot Israel bemöts med anklagelser om antisemitism.
Men slog fast att Israel och judar är inte samma sak.
Den israeliska regeringens intressen är inte automatiskt i det judiska folket intresse. Tvärtom.
Henrik tog upp vikten av att ta ställning.
"Förr kunde vi skylla på att man faktiskt inte visste att palestinierna fanns. Idag kan vi inte skylla ifrån oss. Vi vet att miljontals palestinier helt enkelt körts iväg av Israelerna, och vi vet att de idag lever under omänskliga förhållanden i kolossala flyktingläger och förtrycks av den rasistiska staten Israel. Säg inte att du ingenting vet! Försvara folkrätten, Palestinas folk genom bojkott av israeliska varor, och ta ställning!"
Det senare gjorde också folk. Många skrev på den lista med krav på svensk bojkott av Israel som cirkulerade på torget.
Många skänkte pengar till Al Awdasjukhuset i Gaza.
Många köpte också det specialtillverkade vykort som gruppen gjort.
Ett kort som är föradresserat till Israels ambassad med texten Stoppa omedelbart ockupationen av Palestina!    Palestinierna har rätt till sitt hemland.
Som om inte detta räckte så träffades man åter i parken på eftermiddagen då det bjöds på musik, servering och tal.
För musiken svarade Björn Liljeqvists kvartett och Lam Cham.
Henrik Källén och Stig Berlin från Solidaritetsgruppen höll sina tal ännu en gång inför en till stora delar ny publik. För i parken hade det samlats många ungdomar som kunde åtnjuta fin musik och kloka ord om vikten av palestinasolidaritet.
Vi är väldigt nöjda med dagen säger Moa Cortobius Fredriksson från Solidaritetsgruppen för Palestina i Lysekil som är en av många aktiva.
Över hundra namn på listan och nästan 900kr till insamlingen tycker vi är ett bra resultat.   Sedan vill vi också tacka alla som ställde upp.

Läs hela talen och mer om Palestinasolidaritet i Lysekil Klicka här

Tillbaka till KPML(r)