SOLIDARITETSGRUPPEN FÖR PALESTINA I LYSEKIL
Är en organisation med enskilda palestinavänner som aktivt stöds av SSU, Ung Vänster, RKU och Kommunistiska Partiet (fd KPML(r).)
På denna sida samlar vi de många aktiviteter vi i Lysekil gjort i solidaritet med Palestina och i protest mot Israel. Här finns insändare, tal, uttalande och bilder bland annat. Här finns också information om  Solidaritetsgruppens aktiviteter och annan information. Vi har som andra fredsvänner också engagerat oss i protesterna mot USA:s krigshets.

Över hela världen demonstrerades det och hölls protest och solidaritetsmöten lördag 19 mars 2005 på två-årsdagen av USA-alliansens anfall av Irak.

Även i Lysekil uppmärksammades denna årsdag med en manifestation.
Talare på Kungstorget var Stig Berlin som menade att det var viktigt att fortsätta att stå upp för fred, solidaritet, och humanism. Läs talet här

DEN 5 SEPT-05 VAR SOLIDARITETSGRUPPEN MED OCH ARRANGERAR SOLIDARITETSLOPPET.

Det 15:e Solidaritetsloppet i Lysekil blev också det minsta som varit.
Det var bara fem deltagare i år och Thomas Pettersson vann en överlägsen seger. Lagtävlingen vanns dock av det röda laget.

Däremot blev poängpromenaden med frågor om Palestina en riktig succé. Närmare trettio var det som gick denna stadspromenad. 
Överskottet som går till Al Awdasjukhuset i Gaza blev 1535 kr.

Om loppet var lite avslaget denna gång så var det politiska budskapet desto klarare.
Det utvecklades till ett bra möte i strålande solsken i Havsbadsparken som dagen till ära hade en Palestinaflagga vajande på flaggstången.
Tal hölls av  Stig Berlin och Joanna Larsson från Lysekil, Ingrid Frejd från Proletären FF och Ibrahim Ibrach från Gaza 
Mötet avslutades med ett uttalande till stöd för solidaritetskonferensen i Göteborg
Läs mer om det här

Veckan efter Solidaritetsloppet arrangerades en Palestinsk solidaritetskonferens i Göteborg den 7 till 11 september. Dit Solidaritetsgruppen i Lysekil var inbjuden.
En konferens för att diskutera motståndsstrategier och bojkott av Israel .
LÄS MER OM DEN HÄR

Erland Högberg,Gabriella Aristegui och Joanna Larsson
I samband med ett solidaritetsmöte för Palestina i Lysekil den 15/3-04 så kom idéen upp att Lysekil borde skaffa en vänort eller fadderort i Palestina. Eftersom mötet handlade om apartheidmuren och Joanna Larsson just kommit hem från en resa på Västbanken och deltagit i demonstrationer i byn Budrus, tyckte initiativtagarna att just den byn kunde vara lämplig. I Lysekil finns möjligheten för alla att lämna in medborgarförslag i frågor som rör kommunen. Därför tog tre palestinavänner på sig uppgiften. Det var Joanna Larsson, Erland Högberg och Gabriella Aristegui som nu lämnat in förslaget om vänort i Palestina till kommunen.
Läs medborgarförslaget här

 
 Lördag 20 mars, på ettårsdagen av USA:s anfall på Irak samlades freds- och palestinavänner till möte i Lysekil.
Det var en del i en världsomfattande kampanj. Milijontals människor runt hela världen demonstrerade lördag 20/3- 04 mot kriget i Irak och i solidaritet med Palestina. I Rom var det över en halv milijon ute. I London och New York var det hundratusen osv.  I Lysekil var det inte lika många som i de stora manifestationerna för ett år sedan. Men det gick inte att ta miste på att solidariteten och protesterna fortfarande är levande. Mötet arrangerades av Solidaritetsgruppen för Palestina
På bilden ovan syns talarna på mötet  Olle Lundkvist, Gabriella Aristegui och Rune Lanestrand. Du kan läsa deras tal genom att klicka på namnen.
 
Måndag 15/3-04 arrangerade Solidaritetsgruppen för Palestina ett möte om läget i Palestina. Ett trettiotal palestinavänner  samlades för att lyssna på Joanna Larsson från Lysekil, som precis kommit hem från Palestina där hon varit ISM-aktivist. Hon berättade på ett levande och engagerat sätt om sina upplevelser i Palestina. 
Läs mer om mötet.

USA UT UR IRAK ! ISRAEL UT UR PALESTINA ! Opinionsmöte i Lysekil
Lördags den 25/10 -03 hade Solidaritetsgruppen för Palestina i Lysekil möte mot USA:s och Israels ockupationspolitik.
-Det är långt ifrån samma intensitet i protesterna nu som det var för ett halvår sedan. Men det är viktigt att vi håller protesterna och solidariteten levande.
-På många andra håll hölls ju liknande manifestationer. Så vi ser vårt lilla möte som en del i en världsomspännande rörelse sa de båda talarna på mötet, Stig Berlin och Henrik Källén
 
I Lysekil fortsätter protesterna mot USA:s ockupation liksom solidaritetsarbetet med det palestinska folket. 
På solidaritetsmötet Lörd 26/4-03 (som inte samlade lika många som tidigare möten)  höll Stig Berlin ett tal där han uppmanar till fortsatt opinionsarbete.
Läs talet här

Protesterna mot USA:s angreppskrig fortsätter: Lördag 12/4 arrangerades tyvärr inga protester i Lysekil.  Men du kan läsa om demonstrationen i Göteborg på det anti-imperialistiska nätverkets sida, där finns också annat läsvärt om USA:s ockupation  Läs deras hemsida

Demonstration mot kriget samlade ca.150 deltagare i Lysekil den 22/3
När kriget startade genomfördes ett protestmöte i Lysekil under torsdagkvällen 20/3 . På lördagen 22/3  fortsatte protesterna med en demonstration genom Lysekil.
I ett kylslaget Lysekil samlades runt hundrafemtio deltagare till demonstration mot USA:s krigspolitik. Det var en värdig demonstration där kravet "stoppa kriget" ekade mellan husen. Framme på torget fanns tre talare som manade till fortsatta protester.
Gabriella Aristegui var en av talarna tillsammans med  Anna-Karin Grandin och Stig Berlin.

Mötet antog också ett utalande som skickats till regeringen.
Vi som samlats till denna protestmanifestation mot USA:s krig i Lysekil den 22/3 -03
- fördömer USA:s och Storbritanniens brott mot folkrätten!
- kräver att USA och Storbritannien omedelbart upphör med alla krigshandlingar och drar bort sina militära styrkor från Irak!
 Av Sveriges regering kräver vi:
-att den skyndsammast agerar för att Förenta Nationernas Generalförsamling samlas och agerar mot kriget!
-att regeringen omedelbart stoppar all vapenexport till USA och Storbritannien som genom detta anfallskrig bryter mot FN:s stadga.

I ett öppet brev uppmanades alla fredsvänner i Lysekil att komma med i proteströrelsen.
Vi vet att det finns många fler i Lysekil som känner avsky för det hotande kriget och dess fasor och som förstått den krassa giriga bakgrunden till krigsförberedelserna.
Läs hela brevet

Dags att sätta stopp för krigsplanerna!   Vad säger moderaterna i Lysekil?
I en "Dagens debatt " i LP propagerade Moderaten Björn Molin hårt för en väpnad attack mot Irak under rubriken "Dags att anfalla Irak".  Det skulle vara intressant att veta om Moderaterna i Lysekils kommun ställer sig bakom denna uppfattning. Denna fråga ställer Johan Winberg SSU Lysekil i LP 17/3  Läs den här

Stora protester mot USA:s krigspolitik över hela världen 15 feb. Möte i Lysekil
Det känns mäktigt att vara en del av den proteströrelse som växer världen över mot Bush:s krigsplaner mot Irak säger Henrik Källén. I lördags gick tiotals miljoner människor ut i demonstrationer. I Sverige var det hundratusentals på över 30 orter. Vi är stolta över att vara en del av den rörelsen här i Lysekil. Henrik Källén var en av talarna på det protestmöte i Lysekil som samlade över hundra deltagare. Förutom Henrik  talade också John Sandberg  och Stig Berlin
Vi är nöjda med mötet i Lördags säger alla tre talarna som hoppas att proteströrelsen växer ytterligare.
Det finns naturligtvis plats för fler på torget. Men med tanke på det kylslagna vädret och att sportlovet just börjat var det helt godkänt.
Om kriget utbryter så hoppas vi att alla fredsvänner går man ur huse för att delta i protesterna.  Nästa gång blir det nog ett demonstrationståg, det var många som efterlyste det.
Samtidigt hoppas arrangörerna av protestmötet att fler organisationer kommer med i fredsarbetet.
 
Lyckat Irakmöte gav bränsle till ökat motstånd mot krigsplanerna.
Protestmöte i Lysekil 15 februari.
Vid ett möte i Folkets Hus på tisdagskvällen fick närmare 40 personer i blandade åldrar ta del av en mycket intressant redogörelse från en resa i Irak.
Det var Johan Ulff från Göteborg som inbjudits till Lysekil av  Solidaritetsgruppen för Palestina, han visade bilder och berättade på ett levande sätt om livet för folket i Irak.
Vi fick ett helt nytt perspektiv på hur sanktionerna och krigsförberedelserna drabbar det Irakiska folket säger John Sandberg som var mycket nöjd med mötet.
-Det gav också bränsle till att vi måste engagera oss mer i protesterna mot ett krig i Irak.
Mötet var också en inledning på en kampanj som fortsätter nu på lördag med ett protestmöte mot krigsplanerna säger Henrik Källén som är med och arrangerar protesterna i Lysekil. Läs mer här
 
Inomhusmötet Torsd 21 Nov. Samlade drygt 30 personer som fick lyssna på Palestiniern Younis Tamimi som väldigt levande berättade om den Palestinska historian.
En historia som enligt Younis kantats av ockupation och förtryck.
Läs mer om mötet här

Köp inte dessa israeliska varor ! Läs listan över produkter du bör bojkotta Läs den här

I augusti samarbetade vi också med Solidaritetsloppet Läs mer här
 

Visning av filmen Frontiers of Dreams and Fears 16/4-02

Solidaritetsmöte för Palestina 21/4 -02
Bilden bredvid finns på ett vykort som Solidaritetsgruppen tillverkat.

Bilden med frågan. Vem är terroristen? och baksidestexten.
Stoppa omedelbart ockupationen av Palestina !
Palestinierna har rätt till sitt hemland. Ett land fritt från ockupation där de kan röra sig fritt och leva i fred.
Därför måste Israel villkorslöst drar sig tillbaka från ockuperat territorium i enlighet med FN:s resolution 242 Israel måste också acceptera FN:s resolution 194 om palestiniernas rätt att återvända!
PS: Denna kritik är riktad mot Israels politik och inte mot judar.
Vykortet är föradresserat till Israels Ambassad

Solidaritetsdagen för Palestina den 1:juni-02 blev en lyckad tillställning.
Med över 100 insamlade namn och närmare 900 till insamlingen. Tal av  Henrik Källén Läs det här  Tal av Stig Berlin Läs det här
Artikel i Proletären nr 23-02 Läs den här

Torgmöte i solidaritet med Palestina: Tal av Olle Lundkvist 21/4-02 Läs det här
Artikel i Proletären nr 17 Läs den här

Så enkelt är det: Det är den israeliska ockupationsmakten som använder terrorismen som metod. Inte det ockuperade folket. Insändardebatt i Lysekilsposten Läs den här

I solidaritet med Palestinas folk! Artikel inför solidaritetsmöte. Läs den här

Fördöm Israels ockupation av Palestina: Krav till Sveriges Regering från KPML(r) Lysekil. Läs den här

KPML(r) kräver total bojkott av Israel. Läs uttalande här

Läs mer om Palestinafrågan i RKU:s databank  Klicka här

Har du åsikter om sidan eller vill skicka bidrag kan du maila  stig.berlin@telia.com

Sidan är uppdaterad 22/3 -05