Nedan följer artiklar i lokalpressen innan och efter solidariitetsmötet torsdag 21 nov-02

SOLIDARITETSMÖTE FÖR PALESTINA I LYSEKIL

Palestinasolidariteten har vuxit rejält sedan Solidaritetsgruppen startade sin verksamhet i våras.
Då hölls några lyckade utomhusmöten med insamling av namn och pengar till stöd för palestina. Man inledde vårens arbete med ett inomhusmöte.
Det är nu dags för ett nytt möte i Folkets Hus  på torsdag dit gruppen inbjudit palestiniern Younis Tamimi som till vardags bor i Göteborg.  Younis Tamimi kommer att  berätta historien bakom den Israeliska ockupationen av Palestina, samt hur vardagen ser ut idag för det Palestinska folket. Younis Tamimi kommer också att besöka Gullmarsgymnasiet under torsdagen .
Inför detta möte har solidaritetsgruppen för Palestina tillverkat och delat ut ett lokalt flygblad med bl.a. krav på bojkott av Israel.
Solidaritetsgruppen för Palestina är en organisation med enskilda palestinavänner som aktivt stöds av SSU, Ung Vänster, RKU och KPML(r) .
Vi hoppas att många passar på tillfället att informera sig  mer om vad som händer i det ockuperade palestina. Det är ett unikt tillfälle nu när vi har en palestinier här som kan svara på våra frågor säger Henrik Källén och Johan Winberg som är två av kontaktpersonerna i Solidaritetsgruppen.
 

LYCKAT SOLIDARITETSMÖTE FÖR PALESTINA I LYSEKIL
Som en del i ett bredare solidaritetsarbete för det palestinska folket så arrangerades  på torsdag ett möte i Folkets Hus.Över 30 mötesdeltagare fick lyssna på Palestiniern Younis Tamimi som till vardags bor i Göteborg och arbetar som tolk. Younis berättade väldigt levande om den Palestinska historian.
En historia som enligt Younis kantats av ockupation och förtryck. Han berättade att 3,5 miljoner palestinier lever som flyktingar.
Han hade många intressanta saker att berätta om hur livet är för palestinierna idag.
Hur levnadsvillkoren försämrats drastiskt de senaste åren. Nyligen kom en rapport att var 5:e palestinskt barn lider av undernäring, för att bara ta ett exempel.
Han påpekade också att Israel gång på gång får FN:s resolutioner i mot sig. Men inte hotas Sharon med sanktioner från FN:s säkerhetsråd eller av av bombanfall av USA:s president. Nej tvärtom så hålls den Israeliska ockupationen vid liv med hjälp av USA:s pengar och vapen.
Younis erinrade mötet om FN:s resolution 242 som kräver att Israel villkorslöst drar sig tillbaka från ockuperat territorium och FN:s resolution 194 om palestiniernas rätt att återvända till sitt hemland.
Det blev också en intressant diskussion med publiken på mötet.
En fråga var vad vi kan göra för att stödja Palestina. På det svarade Younis att det viktigaste är att sprida information om vad som verkligen händer där nere.

Tidigare under dagen hade Younis Tamimi också hunnit med att besöka och diskutera med elever på Gullmarsgymnasiet.

 Det var ett intressant möte och vi får ta till oss uppmaningen från Younis att sprida kunskap och fortsätta solidaritetsarbetet här i Lysekil sade Johan Winberg från Solidaritetsgruppen för Palestina som redan ligger i startgropen för en uppföljning på ett lycklat möte.

Tillbaka till solidaritetsgruppen