Tal av Olle Lundkvist på protest- och solidaritetsmöte i Lysekil lördag 20/3-04

Idag är det precis ett år sen USA och deras allierade startade sitt orättfärdiga krig mot Irak. Med lögnen som hjälp försökte man försvara sitt krig. Lögner som idag, ett år senare, fortfarande är lögn och förbannad dikt. Man påstod, att Irak
ruvade på massförstörelsevapen, man påstod, att Irak låg bakom terrorattentatet mot World Trade Center 11 September, man påstod, att  Saddam Hussein samarbetade med terrororganisationen  Alquaida.
Inte något av detta har man lyckats bevisa , trots krampaktiga försök.

Idag, 20 mars, demonstrerar och protesterar hela den progressiva och fredsälskande världen mot ockupationen av Irak.

Om vi accepterar ockupationen av Irak, accepterar vi en värld som styrs av en enda supermakts intressen, USA med hot,  våld och terror.

Motståndskampen i Irak tilltar i styrka och omfattning. Över hela Irak genomförs attacker mot ockupationsarmén och mot de quislingar som USA installerat.

Det är bra! Internationell lag ger varje folk rätt att bekämpa utländsk ockupation.  Att bekämpa ockupation är rent av varje folks förpliktelse. Ett folk som tvingas leva under utländskt herravälde är inte fritt och en värld som styrs av stormakters våldsdiktat är inte fri.

Detta måste sägas klart och tydligt:

Det är USA och Storbritannien som står för det brottsliga våldet i Irak. USA och Storbritannien angrep och ockuperar Irak i strid mot internationell lag.

Att bekämpa detta brott är rätt och nödvändigt.

I det ockuperade Irak har en amerikansk specialstyrka sökt med ljus och lykta efter något som kan visas upp som massförstörelsevapen.
Inte ett skit har man hittat!

Därför står krigshetsarna avklädda och avslöjade.
Bush och Blair och deras ynkliga ekon I Sverige och världen, ljög när de påstod att Irak genom sina massförstörelsevapen hotade omvärlden.

Irak hade inga massförstörelsevapen.
De kemiska och biologiska vapen som västvärldens stormakter försåg Irak med under kriget mot Iran, skrotades redan I början på 1990-talet, precis som de irakiska myndigheterna försäkrade före kriget och precis som FN:s vapeninspektörer konstaterade redan 1996.

Kriget mot Irak handlade inte om massförstörelsevapen.
Handlade inte ens om Saddam Husseins förtryckarregim, ty USA och Storbritannien har inget emot regimer som hans, bara de går i deras ledband.

Kriget handlar om olja, om kontroll över Iraks oljefält.

För att lägga beslag på Iraks olja angrep USA och Storbritannien ett försvarslöst land.

För Iraks olja offrade Bush och Blair tiotusentals människoliv, de allra flesta civila.

Tala om terrorism!

Nu säljs Irak ut i parti och minut. Till amerikanska storföretag och till storföretag i de länder som varit USA behjälpliga med erövringen av Irak.

Tjuvarna delar på bytet.

Glöm allt tal om demokrati och frihet. Det som pågår i Irak är rena motsatsen. Det är kolonial ockupation.

Demokrati och ockupation kan inte förenas. Därför representerar motståndsrörelsen Iraks demokratiska hopp.
Det är endast I ett fritt Irak som demokrati är möjligt.

I skuggan av ockupationen av Irak pågår ännu ett folkrättsbrott.
Regeringen Sharon i Israel är i full färd med att bygga en enorm apartheidmur, som förvandlar det som blir kvar av de palestinska områdena på Västbanken till något som mest liknar ett koncentrationsläger.

Konsekvenserna av muren är fruktansvärda. Det pågår en etnisk rensning av gigantiska mått in skuggan av ockupationen av Irak och med USA´s tysta medgivande.

Tänk er tanken, att vårt grannland Norge skulle få för sig att bygga en hög mur för att skydda sig och dessutom göra det långt in på svensk mark. Tänk om de skulle bygga en åtta meter hög mur som klöv vårt land från norr till söder och som hindrade svenskar att kunna ta sig till sina jobb och att komma till sina skolor och sjukhus. Tänk er sen att man också byggde bosättningar på svensk mark och försvarade dem med vapenmakt.

Detta låter ju helt vansinnigt, men det är precis det som sker just nu i Palestina.
Den israeliska regeringen genomför en jättelik etnisk rensning som innebär dagliga trakasserier och förödmjukelser för den palestinska befolkningen på Västbanken.

De israeliska myndigheterna försvarar muren med att den skall vara ett skydd mot desperata självmordsbombare.

Det är lika dumt som att försöka släcka en eld med bensin.

Det är ju just trakasserier och förtryck som leder till desperata handlingar som när en ung människa spränger sig själv och andra oskyldiga civila i småbitar med hemmagjorda bomber.

De verkliga terrorhandlingarna utför den israeliska armén på regeringens order när de använder tanks och bulldozers för att förstöra palestinska hus och hem, eller beskjuter stenkastande barn och ungdomar med gummikulor och tårgas.

Detta är statsterorrism av allra mest avskyvärda slag och det måste leda till massiva protester från alla  som inte vill leva i en värld som styrs med våld och förtryck och där enbart den starkes rätt gäller.

Irak och Palestina hänger ihop. Det är länder som lider under ockupationens förtryck. De som kämpar mot ockupation behöver vår solidaritet.

Det är därför det idag på årsdagen av anfallet mot Irak, pågår demonstrationer och ordnas protestmöten  över hela världen.
Vi här på torget i Lysekil är en del av denna internationella proteströrelse.
Det känns bra!

Tillbaka till solidaritetsgruppen

Tillbaka till KPML(r)