Artiklar i LP inför och efter opinionsmöte 11/2-03. Samt inför protestmöte 15/2-03

FN sanktionerna mot Irak är helt absurda

FN sanktionerna mot Irak är helt absurda säger Johan Ulff, brevbärare och medlem i RKU i Göteborg.
I november var han på en två veckor lång freds- och kulturresa till Irak.
På tisdag kommer han till Lysekil. Johan Ulff  kommer att visa bilder och pratar om läget i Irak vid besöket i Lysekil.
 Resan, som arrangerades av FN-föreningen i Kungsbacka och samlade 19 deltagare, syftade till att lära känna Irak och dess historia, men också att möta det irakiska folket i den svåra situation det idag lever under.

-När delegationen besökte en fattig beduinfamilj utanför staden Mosul i norra Irak överlämnade jag blyertspennor till en pojke. Detta var enligt sanktionerna ett lagbrott.

Det låter onekligen absurt men fakta är att FN:s sanktionskommitté, i vilken USA och Storbritannien dikterar villkoren, har sett till att just blyertspennor omfattas av dess lista över varor Irak är förbjudet att importera. 

Varför är det då förbjudet att föra in varorna på sanktionskommitténs lista?
-Jo, FN-kommittén anser att varorna på listan har dubbla användningsområden, dvs att de också skulle kunna utnyttjas för militärt bruk.
Tanken är ju befängd. Skulle den irakiska militären sno barnens blyertspennor, öppna dem och skrapa ur blyertsen, för att sedan tillverka massförstörelsevapen som hotar omvärlden?

Man tror ju att det är ett skämt men effekterna av sanktionskommitténs agerande är inget att skratta åt. Barnen, deras föräldrar och lärarna ser knappast något komiskt i detta. För hur ska de irakiska barnen och ungdomarna kunna lära sig läsa, skriva och räkna om de inte ens har tillgång till pennor?  undrar Johan Ulff
På tisdag 11/2 kommer Johan Ulff till Lysekil inbjuden av Solidaritetsgruppen för Palestina i Lysekil där han kommer att berätta mer om hur sanktionerna slår mot  det Irakiska folket. Han kommer också att berätta hur Irakierna upplever krigshotet från USA.
Sedan finns det ju möjligheter att ställa frågor och diskutera vad vi i Sverige kan göra för att skapa opinion mot kriget säger Henrik Källén som är med och arrangerar mötet. Ett möte som bara är början på en större kampanj .
Vi hoppas att många tar tillfället i akt att informera sig säger Johan Winberg en av kontaktpersonerna i Solidaritetsgruppen som hälsar alla intresserade välkommna på tisdag.
 
 

Lyckat Irakmöte gav bränsle till ökat motstånd mot krigsplanerna. Protestmöte i Lysekil 15 februari.

Vid ett möte i Folkets Hus på tisdagskvällen fick närmare 40 personer i blandade åldrar ta del av en mycket intressant redogörelse från en resa i Irak.
Det var Johan Ulff från Göteborg som inbjudits till Lysekil av  Solidaritetsgruppen för Palestina, han visade bilder och berättade på ett levande sätt om livet för folket i Irak.
Vi fick ett helt nytt perspektiv på hur sanktionerna och krigsförberedelserna drabbar det Irakiska folket säger John Sandberg som var mycket nöjd med mötet.
-Det gav också bränsle till att vi måste engagera oss mer i protesterna mot ett krig i Irak.

Mötet var också en inledning på en kampanj som fortsätter nu på lördag med ett protestmöte mot krigsplanerna säger Henrik Källén som är med och arrangerar protesterna i Lysekil.
Mötet kommer att innehålla tal av representanter från olika organisationer som vill vara med i den begynnande proteströrelsen.
Över hela Europa växer nu motståndet mot USA:s och Englands krigsplaner mot Irak. Den 15:e februari kommer demonstrationer och protestmöten att arrangeras över hela Europa denna dag så även i Lysekil.

-För oss som varit aktiva i "Solidaritetsgruppen för Palestina i Lysekil"  var det självklart att även utöka samarbetet till att innefatta kampen mot  kriget i Irak, när denna fråga dök upp. Vi tror att ett krig mot Irak omedelbart skulle försvåra läget för Palestinierna. Samtidigt ser man ju att det bara finns ett land i Mellanöstern som bevisligen har både kärnvapen och andra massförstörelsevapen, och som bryter mot en mängd FN-resolutioner, bland annat genom olaglig ockupation av en annan nation. Borde inte George W Bush i konsekvensens namn först bomba Tel Aviv och störta Israels regering? fortsätter Henrik Källén som är en av kontaktpersonerna i solidaritetsgruppen och ordförande i Ung Vänster

-USA försöker hetsa fram ett krig utan att det ges ordentlig tid att söka andra lösningar på problemet.
Istället för att se militära insatser som en absolut sista utväg, ser man det som både nödvändigt och önskvärt. Sverige bör ta kraftigt avstånd från sådan politik. Vi fredsvänner måste tillsammans höja rösten och visa att vi inte accepterar USA:s sätt att hantera problemet, och vi måste försöka påverka vårt lands officiella ställningstagande i frågan. Folkviljan kan inte ignoreras säger Johan Winberg

-Vi vill också påpeka att protesterna mot ett krig i Irak på inget sätt är samma sak som att vi stödjer Saddam Hussein. Att som vissa politiker påstå det är en ren förolämpning mot alla fredsälskande människor.
Det finns många skurkstater som förtrycker och ockuperar utan att dessa hotas av missiler från USA säger Stig Berlin och tillägger, men så har de ingen olja heller.
Sedan kan man ju fråga sig varför USA har sålt alla dessa vapen till Irak. Det är ju med USA:s hjälp som Saddam Hussein kom till makten och som man kunde utföra det blodiga kriget mot Iran. USA har en väldig förmåga att liera sig med skurkar och militärdiktaturer när det passar deras syften. Säger Stig Berlin som är ordförande i KPML(r) och aktiv i solidaritetsgruppen

Det finns ju väldigt många argument mot krig som dödar oskyldiga människor. Många av dessa argument kommer vi naturligtvis att framföra på Protestmötet på Lördag. Vi vill därför uppmana alla som inser det orättfärdiga i ett krig att komma med i proteströrelsen.
Enligt opinionsundersökningar växer motståndet och då är det viktigt att vi syns.
Vi är ju flera organisationer som står bakom kampanjen mot kriget men vi hoppas att det finns fler säger Johan Winberg som är med i SSU. Samtidigt  uppmanar han därför alla organisationer och partier att ta ställning mot kriget.
-Vi är kanske inte överens i allt men alla borde väl kunna ställa upp kring kraven.  NEJ till krig i Irak - Inget svenskt stöd till kriget.

Tillbaka till solidaritetsgruppen