Nej till krig i Irak
Tal 15 feb. 2003 av Stig Berlin KPML(r)

Vi är många som idag är ute och visar att vi är emot USA:s krigshets.
Kanske inte så många som vi borde vara just här på torget i Lysekil.
Men över hela världen demonstreras och protesteras det i dag.
Bara i Sverige är det på över 30 platser.

Det finns många som säger att det inte hjälper att protestera.
Men efter de senaste veckornas ökande motstånd mot kriget skulle jag vilja säga att det har en avgörande betydelse. Miljoner människor är antagligen ute på gator och torg idag av samma anledning som vi.
Därför är vi en del av något riktigt stort och viktigt.

Men också krigshetsarna har blivit mer aktiva och tydliga i sina budskap.
I "godmorgon världen" i radions P1 i söndags sade den amerikanske radioreportern  Bill O'Reilly apropå Frankrikes och Tysklands motsträvighet.

De skall inte tro att de får vara med när det är dax att dela oljekakan efter att vi tagit över Irak. Kan syftet med ett krig uttryckas tydligare än så.

Den tysk-franska planen att tredubbla antalet vapeninspektörer för att undvika ett krig har mött ett ramaskri från krigshetsarna.

Moderatledaren Lundgren påstod till och med i onsdagens utrikesdebatt att krigsrisken ökat till följd av Tysklands agerande.

Man måste fråga sig hur många mördade barn moderatledaren och de andra hökarna är beredda att acceptera.
Håller de med USA:s förre utrikesminister Madeleine Albright när hon 1996 utfrågades om masslakten på civila irakier. Vi tycker det är värt priset, förklarade hon. Då var det en miljon döda irakier, en halv miljon döda irakiska barn som betraktades som prisvärda offer.
Hur många är man beredda att offra i detta krig.
Vad anser krigshetsarpartiernas lokala företrädare som faktiskt är representerade i Lysekils fullmäktige.
Håller ni med Hamilton och Lundgren eller håller ni med Albright.

Hetsarna har många ansikten. En heter Holger Gustavsson och i onsdagens utrikesdebatt representerade han Kristdemokraterna men man kunde tro att det var krigsdemokraterna.
Han ondgjorde sig över oss i  gatans parlament som han sa.
 "Det är ett stort ansvar att vilseföra människor när de tror att de går ut för fredens räkning men egentligen ger ett stöd och en respit för Saddam att sitta kvar".
Ja han sa faktiskt så i sveriges riksdag. Vi hoppas han får svar på tal från tusentals talarstolar och talkörer runt i världen idag.
 Saddam Hussein är inte våran vän men han var tidigare en uppskattad allierad till USA. Det land som försåg honom med massförstörelsevapen, bl.a. kemiska och biologiska stridsmedel. Det var med USA:s hjälp som man kunde utföra det blodiga kriget mot Iran. USA har en väldig förmåga att liera sig med skurkar och militärdiktaturer när det passar deras syften. Men det var först när Saddam Hussein inte längre kunde kontrolleras av USA som han förklarades vara en skurk. Nu vill man ha honom utbytt mot en foglig ledare, som låter sig styras av amerikanska intressen.

Det finns många skurkstater som förtrycker och ockuperar utan att dessa hotas av missiler från USA men så har de ingen olja heller eller så är de redan lierade med USA.

Israel är ett sådant land som också har mängder av massförstörelsevapen. Israel förföljer och terroriserar det palestinska folket utan hot från USA.
Mängder av  FN-resolutioner kräver att Israel skall lämna ockuperade palestinska områden och respektera de palestinska flyktingarnas rätt att återvända. Men Israel kan strunta i vad FN säger eftersom de är bundsförvanter med USA liksom Saddam var tidigare.

Carl Bildt sade en gång att vi fredsvänner närdes av ett nästan genetiskt USA-hat men så är det naturligtvis inte.

Det är inte genetiskt utan byggt på fakta. Det gäller att se vem som hotar världsfreden. Vem som har ekonomiska intressen av ett oljekrig.
Vem som när det inte passar sina egna intressen alltid vänder FN ryggen. Vem som faktiskt använt kärnvapen mot civila. Vem som tillsatt och stöttat militärdiktaturer som Videla i Argentina, Pinochet i Chile och Somoza i Nicaragua, ja korrumperade regimer praktiskt taget överallt i världen.
Ja, listan kan göras lång men på varje fråga finns det ett och samma svar. Nämligen USA.
Det är USA:s imperialistiska ambitioner som är den stora faran för världsfreden idag.

Syftet med FN är att vara en fredsorganisation. Stadgan säger att krig ska avskaffas, och om krig fortfarande utövas ska konflikten lösas med fredliga medel.

Det enda rakryggade måste därför vara att säga nej till kriget och därmed nej till att göra FN till en krigslegitimerande organisation. Göran Persson och den svenska regeringen gömmer sig bakom den så kallade FN-linjen för att de saknar modet att stå upp mot USA och säga att det här är fel.

George Bushs proklamerade krig är kriminellt, oavsett vilket beslut han lyckas utpressa FN:s säkerhetsråd att fatta. Anfallskrig mot suveräna stater och medlemmar i FN har inget stöd i FN-stadga och folkrätt och måste alltid kategoriskt fördömas.
Vi som samlats här idag måste säga som millioner andra gör idag.
Vi säger: Inget krig i vårt namn.

Det är viktigt att opinionen växer och det är viktigt att vi står här idag.

Fortsätt att protestera.
Fortsätt att stå för era åsikter.
Fortsätt att misstro krigshetsarna.
Fortsätt att stå upp för fred solidaritet och humanism.

Tillbaka till solidaritetsgruppen