Tal av Rune Lanestrand på protest- och solidaritetsmöte i Lysekil lördag 20/3-04

För ett år sedan skrev många på detta torg under en protestlista.
Ett upprop mot krig som löd så här.

Sverige måste säga entydigt nej till USA:s planer på ett krig mot Irak och inte heller delta i ett krig som USA kan tänkas sätta igång även om USA kan tvinga fram en krigsresolution i FN.

Ett krig vill förstärka lidandet för Iraks befolkning och göra det svårare att få en demokratisk utveckling till stånd i Irak.

Ett krig kan sätta hela mellanöstern i brand med en global miljöförstörelse från brinnande oljekällor samtidigt som det skulle stärka terror och krigskrafter i området och i övriga delar av världen.

Ett krig kommer allvarligt att försvaga den internationella rättsordningen och FN som medlare och konfliktlösare.

Som världsmedborgare har vi alla ett personligt ansvar och ingen kan längre i likhet med Sveriges statsminister uppgivet sitta på åskådarplats och likgiltigt titta på medan USA transporterar allt mer trupper och krigsmateriel till mellanöstern.

Det vi varnade för i den namninsamlingen har i nästan allt besannats.

De stater som i strid med FN angrep och bombade Irak ska också stå för återuppbyggnaden.

De 350 miljoner Sverige ska bidra med blir också på något sätt ett kvitto på att kriget och det ohyggliga lidandet för soldater och civila var rätt.

Även om Göran Persson i dagens Ekos lördagsintervju före Irakkriget trodde att "ett krig i Irak skulle vara bra för konjunkturen" så var svenska folket liksom en stark världsopinion emot kriget. Krig löser inga problem och total anarki har följt i krigets spår. Situationen är om möjligt värre för civilbefolkningen än före kriget som dessvärre också har skapat fler självmordsbombare.

Många politiska bedömare tror att Georg W Bush snart har gjort sitt. I år är det presidentval i USA. Opinionssiffrorna dalar och för varje blykista som kommer hem till Arlingtons krigskyrkogård minskar presidentens popularitet. Irak riskerar att bli en repris på Vietnam och Beirut som USA tvingades lämna när allt fler amerikaner dödades och hemmaopinionen blev för stark.

Det är viktigt att det finns en stark svensk och internationell fredsopinion som kan förhindra krigshökarna Bush och Tony Blair att kanske i ett trängt läge rent av använda taktiska kärnvapen som en sista desperat utväg för att få kontroll över Mellanösterns olja.

Det är bara att innerligt hoppas att detta meningslösa krig var det sista i en mer än 500-årig blodig historia där västvärlden med sina bestialiska erövringskrig har försökt att lägga övriga världen under sig.

Befria Palestina !

Bort med megaterrorsiten Bush ur Vita Huset !

USA ut ur Irak !

Tillbaka till solidaritetsgruppen