Tal av Henrik Källén på opinionsmöte på Kungstorget i Lysekil 25/10-03 arrangerat av Solidaritetsgruppen för Palestina.

Det är nästan ett halvår sedan Bush-administrationen och dess lakejer, från Blair, oljedirektörerna till Australien "down under" förklarade Irak befriat.
Än en gång hade Imperialismens vidriga ansikte visat sig i världen, och även om man försöker dölja det med ord som  demokrati, befrielse och fred så kunde man ändå inte dölja krigets fasansfulla konsekvenser. Det blödande irakiska folkets blod sågs över hela världen och de skrikande barnen hördes lika långt. Världsopinionen ställde sig på fredens och folkrättens sida. Bush och Blair gick i imperialismens ledband. Vi kan idag konstatera att allt vi befarade när vi, miljontals världen över gick i demonstrationer eller slöt upp på torgmöten - befarade slog in.
Irak besatt inga massförstörelsevapen. Fortfarande har ingen koppling till terrorism eller Al Qaida kunnat bevisas. Kriget gick bakom ledord om demokrati men stegen mot demokrati går snarare bakåt än framåt.

För är det demokratiskt framsteg att besvara demonstrationer med dödliga skott ? Är det ett demokratiskt framsteg att utan folkligt inflytande sälja ut hela det irakiska näringslivet till reapris? Nej inget demokratiskt framsteg, men däremot ett amerikanskt,imperialistiskt och ett nykolonialt framsteg.

I hela mellanöstern hårdnar läget. I Palestina är misären idag värre än någonsin förr.
Dagligen mördas palestinier i blodiga vedergällningsattacker av Israel. "Fredens man" kallas Sharon för i Vita Huset. Men än en gång verkar ordet  fred ha en annan betydelse för Bush än för övriga världen. Nu planeras ytterligare israeliska bosättningar, trots att man lovat det motsatta. Och inte heller den nya många mil långa muren som ska skilja Västbanken ifrån Israel,palestinska och israeliska barn kan omöjligt vara ett framsteg.

Läget är ohållbart, och kan bara lösas på ett sätt, med enlighet med FN och folkrätten, ett totalt tillbakadragande av israeliska trupper och bosättningar ifrån det ockuperade Palestina.

USA ut ur Irak! 
Israel ut ur Palestina!

 Tillbaka till solidaritetsgruppen