Tal av Anna-Karin Grandin på demonstration  i Lysekil den 22/3-03 mot USA:s anfallskrig på Irak.

Stoppa USAs krig i Irak ! ! ! ! ! !

Den 20 mars 2003 klockan 04.00 på morgonen svensk tid tar George W Bush och Blaire beslutet om att bomba Irak. De beslutar sig för att anfalla en regim för "ta bort" diktatorn och förtryckaren Saddam Hussein, för att som de säger befria Iraks folk. Och visst Saddam är en tyrann men Är Iraks folk villiga att betala med sina liv för att bli av med sin diktator, är de beredda att offra sina barn?
Vem frågar Iraks folk om hur man ska avsätta Saddam? Ja, inte George Bush i alla fall.
Han väljer att bomba deras land, vad väntar han sig i gengäld en utsträck hand?
Bush väljer att bomba Irak utan att fråga folket, han gör det för egen vinnings skull, för olja, för makt.
I och med detta krig tar de ifrån Irakierna och oss övriga i resten av världen våran folkrätt, de struntar i FNs regler, de ignorerar de högljudda protester mot krig som hörs från hela världen, de krossar det som jag kallar demokrati.
1990 bombade USA Irak förra gången då på grund av att Irak bröt mot FNs regler på precis samma sätt som USA gör idag.
Nu faller bomber över Bagdad, raserar ett redan plågat land. I natt startade de stora bombningarna. Blair och EU beslutar nu att det är vi, medlemsländerna, i EU som ska betala. Vi ska betala för förödelsen efter USA:s bomber!
Överallt över hela världen demonstrerar man i dag, miljontals människor kräver fred, och vi här är några av dem. Av dem som ser hur fel detta krig är, fel mot de Irakiska barnen, mot Iraks folk.  Jag vill tacka alla er som kommit hit, tillsammans ska vi stoppa det här kriget.

 Tillbaka till solidaritetsgruppen