Nedan följer en artikel och en intervju från G&M i Lysekil om fortsättningen på kampen mot arbetares rättslöshet som vi skrev om i Proletären nr 48-02

Sparkade metallarbetare  på G&M kräver: Tumma inte på arbetsrätten
I Proletären nr 48-02 berättade vi om ett öppet brev  till LO och Metall från 20 sparkade arbetare på G&M i Lysekil.
Anledningen var att vi ville få en debatt om varför vi arbetare är rättslösa.
Frågan kvarstår i högsta grad och gäller inte bara de som sparkats från G&M.
Den senaste tiden har det kommit rapporter om flera fall där företag genom utpressning frångår LAS. Ett av dem är Cardo Door i Göteborg där man gick med på 28 undantag efter centrala förhandlingar.
Att vi på G&M tycker att det fallet är extra intressant beror på att den ombudsman som skrev på denna centrala uppgörelse är samme man som svarade på vårt brev.
Det var inte mycket till svar, förutom att citera lagtexter så anser ombudsmanen Veli-Pekka Säikkälä att allt är i sin ordning. Alternativet skulle vara att fler skulle fått sparken, facket har naturligtvis gjort allt rätt. Men han har naturligtvis "full förståelse för den vrede ni känner" som han skriver.

Men det finns inget svar på hur facket skall ställa sig till att företag genom utpressning på alltfler ställen lyckas frångå turordningslistan. Skall ett företag med tvivelaktiga argument kunna handplocka de anställda de vill ha? Eller varför de arbetare som utsatts för godtycket inte har någon möjlighet att överklaga.

Vi som skrev brevet anser ju att avtal och lagar måste ge sparkade arbetare samma möjlighet till en rättvis prövning som alla andra har i en rättsstat.
Om en arbetare tycker att fackets representanter har missbedömt situationen. Haft fel underlag eller att det av någon annan anledning blivit fel när turordningen inte följts.  Varför finns det då ingen instans som kan kolla att pappren och underlaget stämmer. Det borde ju vara en trygghet för alla inblandade. Överallt i samhället finns det revisorer och kontrollanter som kollar att allt gått rätt till.
Det borde väl vara en självklarhet i ett rättssamhälle att även sparkade
arbetare har den rätt som till och med mördare har.
Detta har ingen på central nivå inom fackföreningen haft någon åsikt om.

Tvärtom är det en bedrövlig nonchalans mot de som protesterar. Bara det att man skickar samma svar på tre olika frågor som Harry berättar visar ju vilket förakt man visar.
Metalls slogan  "Levande, öppen och nära " har visat sig vara tomma ord. Annars skulle de väl ha välkomnat konkret kritik från medlemmar som drabbats. Det borde ha varit ett guldläge i en levande och öppen organisation att ha engagerade medlemmar som vill ha en debatt om hur vi skall försvara arbetarklassens intressen.

Nu börjar det ändå bli en debatt eftersom Svenskt Näringsliv (fd. SAF) kör en kampanj för att få bort LAS. Nu skall bara kompetens räknas säger man.
Vi känner igen argumenten och företagen får ju som de vill utan strid.
Det som under kamp byggts upp av arbetarrörelsen håller nu på att raseras bit för bit.

Därför är det på sin plats med en uppmaning till arbetare på arbetsplatser ute i landet. Låt inte godtycke och utpressning få vinna över arbetsrätten.
Skriven av Stig Berlin
 

Harry Fjellstedt har arbetat på G&M i 24 år och är en av de arbetare som fick uppsägningsbesked i höstas. I Proletären nr 48-02 berättade han vad som hänt och varför 20 av de sparkade protesterade i ett brev till Metall .

Hur ser du på det som hänt idag ?
Jag känner mig verkligen kränkt av den behandling som jag utsatts för.
Det måste vara fel när man kan frångå turordningar så grovt som skett på vår arbetsplats, men framförallt är jag förvånade och förbittrade över att det inte finns någon väg att få upprättelse.
Det enda rådet vi fick av vår ombudsman var att man kan stämma företaget med egna juridiska ombud för att man inte följt lagen.
Jag frågade både de lokala förhandlarna och flera på avdelningen men fick ingen hjälp att få reda på vad företaget har för skäl att sparka mig.

Vad har hänt efter er skrivelse?
Efter att vi gått ut offentligt och det blivit debatt så säger ombudsman Qvillberg för första gången på Metallavdelningens hemsida att vi har rätt att få stöd från förbundet,
Innan har det bara varit frågan om att driva tvisten själv.
Att stämma företaget för att ha brutit mot lagen när Metall säger att man följt lagen är ju ingen tvist som har förutsättningar att bli lyckad.
-Man vill ju inte bli en rättshaverist. Som det blivit så har jag ju ingen försvarsadvokat i Metall utan bara två åklagare som är överens om att jag blivit rätt sparkad enligt lagen.
Eftersom man på avdelningen offentligt sa att förbundet kunde hjälpa mig så skrev jag ett brev och begärde hjälp att gå vidare.

Vad hände med ditt brev då?
Jag fick vi ett svar från en ombudsman på förbundet som heter Veli-Pekka Säikkälä. För övrigt samma brev som vi fick som svar på vårt öppna brev.
Svaret blev väl som väntat. Han skriver att  man inte kan ge någon hjälp eftersom man lokalt skrivit på. Så vi har haft rätt hela tiden. Vi arbetare är rättslösa.

Men du har haft mer kontakt med Metall?
Ja. I ett telefonsamtal med Veli-Pekka fick jag reda på att det är brukligt att man inte diskuterar med medlemmarna innan man beslutar om avsteg i LAS. Han förstod inte varför jag ansåg att det var anmärkningsvärt.
Man frågar sig ju vart medlemsdemokratin tagit vägen. Hur skall han kunna företräda oss när han inte vet vad vi tycker, eller ännu värre skiter i det.
En ombudsman skall väl vara mitt och andra arbetares ombud.
Men att han skickade exakt samma svar på tre olika frågor från oss på G&M visar ju att de inte bryr sig om vad vi anser.

Du verkar inte nöjd med svaret?
Nej! Ingen har ju brytt sig om vad vi tycker.
Vi har försökt att lyfta diskussionen. Det gäller ju inte bara mig. Det gäller ju alla som blir avskedade ute på arbetsplatserna idag.
Att det inte finns någon på ledande nivå som vill ta upp frågan om arbetarnas rättslöshet tycker jag är skamligt.

Tillbaka till KPML(r)