Vi tror  inte tror att bomber är rätta metoden för att bli av med terrorism.
Aktiviteter i Lysekil mot USA:s krig i Afghanistan.

Nedan följer en liten historik om vad som gjordes och en del av det som sades.
Publicerat i Proletären nr 47/-01. Längst ned uttalande och tal. Även länkar till vissa av talen.

Under vecka 46  var det mycket aktivitet i Lysekil mot USA:s krig i Afghanistan.
Möten var utlyst på initiativ av några elever på Gullmarsgymnasiet i ett nätverk där KPMLr självklart deltog.
På Måndagskvällen den 12/11 hölls det första protestmötet .
Där tre av ungdomarna höll  tal, Moa Cortobius Fredriksson, Fred Berglind och Kim Stjerna. Tal hölls också av Marie-Louise Åstedt (MP)och Maria Ahlström (KPMLr). Trots den kyliga och mörka höstkvällen samlades uppåt 60 personer företrädesvis ungdomar på Kungstorget. Talen tog alla med olika vinklingar upp det oerhörda lidande som bomberna utsätter fattiga människor för. Ungdomarna tryckte också på att det bästa sättet att bekämpa terrorism är att utrota dess grogrund. Att man istället för klusterbomber bidrar till en rättvisare värld.
Moa Cortobius Fredriksson pekade på att  terrorattacken i USA följdes av otaliga tysta minuter. Men när hörde vi regeringen proklamera en tyst minut för bomboffren i Afghanistan. -Varför är ett Afghanskt liv mindre värt än ett Amerikanskt frågade sig Moa
Fred Berglind gick till hårt angrepp på USA:s sätt att lösa konflikter. Man skjuter vilt omkring sig fast man inte ens vet vem man skall hämnas på sade han bland annat.
Marie-Louise Åstedt  reagerade starkt på att Sveriges Statsminister kan ge sitt stöd till bombningarna. Hon berättade gripande om hur hon haft kontakt med personer i USA som drabbats personligen av terrorattacken, men som för allt i världen inte ville se någon vedergällning. Många anhöriga till offren går i spetsen för protesterna i USA.
Maria Ahlströms tal LÄS HELA
Kim Stjerna läste upp ett uttalande som skickats till Sveriges regering. Läs längst ned på sidan:

På Måndagsmötet gick det inte att ta miste på det engagemang mot kriget som ungdomarna utstrålade.

Trots det förändrade läget i Afghanistan så fullföljdes Lördagsmötet, nu med tre talare Moa Cortobius Fredriksson och Erik Kohlström från Gullmarsgymnasiet och Stig Berlin från KPMLr.
Moa förklarade på ett klargörande sätt vad vi kämpar mot   -Vi tror  inte tror att bomber är rätta metoden för att bli av med terrorism. Därför att vi tänkt längre och ställt följdfrågor. Som t.ex. Vad  de befriats till? Är det Norra Alliansen? Förra gången de satt vid makten härjades Afghanistan av inbördeskrig. Vad har de att styra över? Ett land som är sönderbombat, miljontals svältande och flyktingar. En perfekt skara att rekrytera terrorister ifrån. Dessutom bombar USA fortfarande och människor dör fortfarande skillnaden är att vi inget får veta.
Stig Berlins tal  LÄS HELA.
Erik Kohlström passade på tillfället att berätta en liten saga om Gorillan Bush Chimpansen Blair och Apan Bin Laden. Som kastade kokosnötter på varandra men bara träffade de stackars Lemurerna. Gorillans kastande stöddes helt och hållet av den efterblivna Orangutangen Persson.
Att de flesta djuren sa Usch och Blä åt  Bush och Blair brydde de sig inte om.
Sagan har en viss likhet med verkligheten med den skillnaden att det i sagans värld alltid slutar lyckligt. Därför sitter de bråkiga aporna på en annars öde ö och vapnen är förstörda. Medan lemurerna och de andra djuren levde lyckliga i alla sina dar.   LÄS HELA SAGAN.
Att många ungdomar engagerar sig hårt mot USA:s krig ger verkligen hopp om framtiden.

Proletären Lysekil

Nedan uttalande och Moas tal
 
 

Uttalande till Sveriges regering.

Kampen mot terrorism kan inte försvara att man bombar världens fattigaste land. Att man utsätter miljoner fattiga människor för svält och död.
Det finns inget försvar för att bomba Röda Korsförråd eller sjukhus.
Hur många fattiga människor skall få dödas innan världssamfundet reagerar.
Många hjälporganisationer och FN:s flyktingkommisariat har krävt ett bombstopp för att kunna hjälpa de Afghanska flyktingarna som nu står utan bostad, mat och sjukvård inför den stundande vintern.
Trots att situationen kommer att leda till en mänsklig katastrof vidhåller Sveriges regering sitt stöd till terrorbombningarna av Afghanistan.

Vi som samlats till protestmöte i Lysekil den 12/11 kräver att:

Den Svenska regeringen med kraft fördömer USA:s bombningar !
Den Svenska regeringen i FN verkar för att bombningarna stoppas !
 
 
 
 

Tal av Moa Cortobius Fredriksson Lördag 17/11-01

I veckan som har gått har talibanerna tappat greppet mer och mer om landet. Vi har sett  bilder på människor i Kabul som jublat och firat. Visst är det någonting att fira att ett skräckvälde är över. Det finns säkert en del som frågar sig varför vi står här idag. Vad är det vi kämpar mot?
Är det mot bomberna som hjälpt till att befria det förtryckta Afghanska folket? Svaret är JA. Men inte för att vi vill ha tillbaks Talibanerna eller för att vi inte vill att det Afghanska folket skall vara fritt utan för att vi inte tror att bomber är rätta metoden för att bli av med terrorism. Därför att vi tänkt längre och ställt följdfrågor. Som t.ex. Vad det de befriats till ? Är det Norra Alliansen? Förra gången de satt vid makten härjades Afghanistan av inbördeskrig. FN har lovat att hjälpa till att få en ny regering. Men vad har de att styra över? Ett land som är sönderbombat, miljontals svältande och flyktingar. En perfekt skara att rekrytera terrorister ifrån. Dessutom bombar USA fortfarande och människor dör fortfarande skillnaden är att vi inget får veta.

Tänk om man  hade lagt ut alla miljarder de bomat för på mat sjukvård och bistånd istället. Många liv hade sparats och många hade sluppit få sina hem sönderskjutna av USA:s "smarta bomber". För varje bomb som USA fäller får tusentals afghaner mindre att återvända till och chansen till ett drägligt liv minskar drastiskt.
Så därför : Stoppa bombningarna av Afghanistan

Tillbaka till KPML(r)