Feg fullmäktige sade nej till kommunal bojkott av Israeliska varor.

Den 14/4 2002 lämnade KPML(r) i Lysekil in en motion till fullmäktige om kommunal bojkott av Israeliska varor läs den här
Den13 /8-02 lämnades det in Interpellation för att sätta fart på debatten om bojkott inlämnad 13 Aug-02  läs den här
Annat om solidaritet med Palestina har vi samlat på denna sidan
 

Så här gick det på fullmäktiges septembermöte en vecka efter valet.(publ.i Proletären 40/02)

Samtidigt som massmedia (sparsamt men tillräckligt för att kunna ta ställning) rapporterar om Israels fortsatta illdåd mot Palestinierna, genomför Lysekils Kommunfullmäktige sitt septembermöte.

För andra mötet i rad är frågan om kommunal bojkott av Israeliska varor uppe på fullmäktiges dagordningen.

I augusti genom en interpellation från KPML r om varför motionssvaret dröjer, med bland annat frågeställningen

" Om skälet är att " högre ort" förbjuder kommunerna att agera mot Israels statsterrorism, genom bojkott. Hur ställer sig KS då till att trotsa denna vingklippning?"

Kommunalrådet Nilsson (s) slingrade sig den gången undan frågorna och hänvisar till att debatten får tas när motionen behandlas.

Nu låg motionen på våra bord och en enig kommunstyrelse hade yrkat avslag med motiveringen att "kommunallagen inte medger att enskilda kommuner genomför utrikespolitiska manifestationer".

Vår fråga om KS kunde tänka sig att trotsa denna vingklippning var därmed besvarad och vi motionärer kände oss förpassad till en ankdamm omgiven av en större flock med vingklippta tamgäss.

Att en tjänsteman hänvisar till kommunallagen är en sak, men att folkvalda politiker gömmer sig bakom en sketen lagstiftning i en så viktig fråga är omoraliskt.

Taktiken från Kommunstyrelsen var att undvika debatt, men detta lyckades bara delvis.

Upplysningen att vi påförts lagar från andra sidan atlanten av en president som valts av 20% av befolkningen och att det numer är kriminellt att stödja befrielseorganisationer som PFLP, fick Moderaten Staxäng att gå i taket.

Han "hade inte tänkt yttra sig i denna svåra fråga", men när någon har mage att försvara organisationer som "stämplats" som terrorister då kunde han inte tiga.

Vi påminde honom om vår skrivning i motionen, som var till för att även trögtänkta vingklippta skulle fatta sambanden.

"1940 till 1945 var Norge och Danmark ockuperade av nazityskland. Den motståndsrörelse som fanns i dessa länder och som saboterade det Tyska krigsmaskineriet efter förmåga kallas inte i historieböckerna idag för terrorister. Ett ockuperat folk har rätt att försvara sig".

Men det var som att hälla vatten på en gås.

Att sossar och borgare skulle våga eller vara intresserade av att trotsa högre ort som Lysekils kf gjorde i slutet på -80-talet vad gällde bojkott av Sydafrikanska varor, var inte väntat.

Men att Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle göra gemensam sak med oss tyckte vi var en självklarhet.

Men hur blev det?

Jo Vänsterpartisten Tommy Karlsson som varit med om att avslå motionen i Kommunstyrelsen, ändrade sig på fullmäktigemötet efter vår inledning, vilket hedrar honom.

Men miljöpartisterna Rustan Ligander och Mari-Louis Åstedt , var bland de 32 som yrkade avslag på förslaget att bojkotta varor från Israel.

Den enda positiva överraskningen var en kvinnlig (s) ledamot som lade ned sin röst.

Omröstningen blev 32 mot bojkott 3 för och en som avstod.

Yngve Berlin.
 

Tillbaka till KPML(r)