Från KPML(r) Lysekils verksamhet 2004
Succémöte om Kuba i Lysekil
Närmare sjuttio personer hörsammade uppmaningen till att delta på en solidaritetskväll med Kuba i Lysekil  lördag den 27/11.
Det var inför en välfylld lokal Inger Johansson ordförande i Svensk-Kubanska föreningen i Göteborg  kunde visa bilder och film från sina besök på Kuba. Inger Johansson gav en helt annan bild av Kuba än den många är vana vid . Läs mer

Vid budgetmötet i Lysekils fullmäktige 18/11-04 var KPML(r) tvungen att reservera sig mot budget 2005 (§ 229) för att den är otillräcklig i förhållande till de verkliga och till och med akuta behoven. Budget för 2005 års kommunala verksamhet i Lysekil bär mer eller mindre "tvångsförvaltningens" prägel. Läs reservationen.

Inför budgetmötet i Lysekils fullmäktige 18/11-04 så gick KPML(r) ut med följande programförklaring.
Som alltid är det bara KPML(r) som har politiskt intresse/mod att i budgeten försöka redovisa de verkliga behoven och peka på de verkliga problemen och lösningarna.
Vi måste sluta att huka oss för falsk ekonomisk propaganda annars kommer Sveriges kommuner att bli fullständigt utarmade.

Det pågår för närvarande en landsomfattande kampanj mot alla som ifrågasätter kapitalismen som samhällssystem. Söndag 14/11 utsattes RKU för en förtalskampanj i radio och TV.  RKU anmäler därför programet Kaliber till granskningsnämnden! Läs RKU:s åsikter här

I förra veckans nummer av Proletären (nr 45/04) finns ett tema om fattigdomen, där finns också konkreta exempel på hur KPML(r) för de fattigas talan. I Lysekil tar kommunisterna kamp för social trygghet. "Den kommunistiska ideologins hela innebörd är en strid mot fattigdomen, för att avskaffa fattigdomen." LÄS HÄR

På fulmäktigemötet den 21/10-04 diskuterades som vanligt vikten av budgetdiciplin från borgerligt håll.
Då krävde Lars-Arne Staxäng (m) ett rakt svar av Yngve Berlin hur vi vill omfördela de ekonomiska resurserna i samhället.
Självklart fick han ett klart och rakt svar LÄS DET HÄR

Kommunisterna är de största demokraterna:
Efter den senaste tidens kampanjer mot kommunismen. Är det på sin plats med lite om våra visioner om ett samhälle organiserat efter en annan princip än girigheten och egennyttan.
Lokalt har vi gett svar på tal i LP mot (v) i Lysekil som krälar i stoftet. Men också i en debattartikel till Bohusläningen skriven av Yngve Berlin (har ej publicerats än, men här kan den läsas) LÄS HÄR

I Proletären nr 42 finns många artiklar som visar att vi kommunisterna är de största demokraterna: Vi kämpar för arbete åt alla, ekonomisk demokrati, utveckling av välfärden och mot privatisering och industrislakt. LÄS HÄR

Nej, Ohly - du är ingen kommunist. I en debattartikel i Aftonbladet redan 24/2-04 slår KPML(r):s ordförande Anders Carlsson fast att Vänsterpartiets nye ordförande Lars Ohly inte är någon kommunist. Han för också i bevis att vänsterretoriken inte gäller i deras praktiska politik. Det ser man ju tydligt på  (v):s agerande i Lysekils fullmäktige. Läs Anders Carlssons debattartikel.

"Fackföreningen har byråkratiserats till den graden att det blivit ett självändamål, där medlemmen glöms bort."
Skandalen med supande och porrklubbsbesök för medlemmarnas pengar i Metall har mött starka protester från medlemmar i Metall. På senaste repskapsmötet i avd:112 den 20/10 höll Stig Berlin från Lysekil följande inlägg (finns också publicerat i Proletären 43-04)
 
Svenska folket måste få folkomrösta om EU:s nya grundlagsförslag.
Det var budskapet när KPML(r) hade torgmöte med tal, flygbladsinformation och namnlistor på Kungstorget lördag 2/10 -04.
Tal hölls av  Yngve Berlin  Flygbladet vi delade ut kan du läsa i pdf-fil HÄR Deltag i insamlingen du med!

Söndag 5 sept hölls det femtonde Solidaritetsloppet i Lysekil.

Det 15:e Solidaritetsloppet i Lysekil blev också det minsta som varit.
Det var bara fem deltagare i år och Thomas Pettersson vann en överlägsen seger. Lagtävlingen vanns dock av det röda laget.

Däremot blev poängpromenaden med frågor om Palestina en riktig succé. Närmare trettio var det som gick denna stadspromenad. 
Överskottet som går till Al Awdasjukhuset i Gaza blev 1535 kr.

Om loppet var lite avslaget denna gång så var det politiska budskapet desto klarare.
Det utvecklades till ett bra möte i strålande solsken i Havsbadsparken som dagen till ära hade en Palestinaflagga vajande på flaggstången.
Tal hölls av  Stig Berlin och Joanna Larsson från Lysekil, Ingrid Frejd från Proletären FF och Ibrahim Ibrach från Gaza 
Mötet avslutades med ett uttalande till stöd för solidaritetskonferensen i Göteborg.
Läs mer om det här

"Ett svidande nederlag för EU-etablissemanget"
Nästan två tredjedelar av den svenska valmanskåren bojkottade valet till EU-parlamentet. Positivt för KPML(r), naturligtvis -det enda svenska parti som uppmanat till en aktiv bojkott av bluffvalet. Läs vad KPML(r):s ordförande Anders Carlsson säger om valet.

Uppmaning på Kungstorget lördag 5/6-04. Låna dig inte som valboskap åt EU-eliten. Vägra att vara klätterställning för dessa klättermöss! Läs hela Stig Berlins tal här.

"Bojkott av bluffvalet enda alternativet för EU-motståndare" Läs intervju med KPML(r):s ordförande Anders Carlsson.
 
Klipp ur Lysekilsposten 14/5-04
Den 12 maj gick den moderate riksdagsmannen Kent Olsson ut och kommenterade det Moderata budgetalternativet. Det blev som vanligt när Olsson yttrar sig en attack på arbetslösa och sjuka. 
Redan två dagar senare får han svar från KPML(r):s Yngve Berlin.

För vilken gång i ordningen Kent Olsson (m) attackerar arbetslösa och sjuka arbetare vet jag inte, men han blir fräckare och fräckare. 
Det inte konstigt att det finns politikerförakt, när politiker spottar arbetslösa och sjuka i ansiktet.
Läs hela artikeln  Klicka här

Intressant Kubamöte i Lysekil
Tisdag den 11/5 samlades ett 30-tal Kubavänner på KPML(r):s partilokal, för att lyssna på Abelardo Curbelo Padrón som är Europaansvarig för Kubas kommunistiska parti. Det blev många frågor och inlägg under kvällen innnan det avslutades med sång och musik med anknytning till Kuba. På mötet diskuterades också konkret hur vi kan gå vidare med Kubasolidariteten. 

Även lördagen efter 1:a maj blev en verkligt Röd Lördag i Lysekil.
Den politiska höjdpunkten denna lördag var Frank Baudes föredrag om Marxismens ideologiska giltighet idag.
Ett bra eftermiddagsmöte som samlade ett 20 tal intresserade i alla åldrar.
Ingen lär ha blivit besviken, den kommunistiska rörelsens visioner om ett bättre samhälle står i bjärt kontrast till visionslösa sossekongresser och svassande Vänsterpartister.
Tidigare på dagen hade partiavdelningen en loppmarknad på Kungstorget för att stärka en ansträngd avdelningskassa vilket gav 4.600kr.
 
I strålande solsken gick Röd Frontdemonstrationen traditionsenligt från Rosvikstorg till Kungstorget där mötet hölls.  Det var en fin demonstration med närmare 60 deltagare. Något färre än förra året, men på torget var det väldigt många som lyssnade på talen. Mötet inleddes av Leif Ahl och sedan följde tal av  Yngve Berlin
 
Lördag 24/4 höll KPML(r) ett möte mot avregleringseländet.
Det var under rubriken: Två små hål i väggen som ger ett stort hål i plånboken. Det är en av många effekter av privatisering och avreglering.
Talare var Stig Berlin. Läs talet här

Erland Högberg,Gabriella Aristegui och Joanna Larsson
I samband med ett solidaritetsmöte för Palestina i Lysekil den 15/3-04 så kom idéen upp att Lysekil borde skaffa en vänort eller fadderort i Palestina. Eftersom mötet handlade om apartheidmuren och Joanna Larsson just kommit hem från en resa på Västbanken och deltagit i demonstrationer i byn Budrus, tyckte initiativtagarna att just den byn kunde vara lämplig. I Lysekil finns möjligheten för alla att lämna in medborgarförslag i frågor som rör kommunen. Därför tog tre palestinavänner på sig uppgiften. Det var Joanna Larsson, Erland Högberg och Gabriella Aristegui som nu lämnat in förslaget om vänort i Palestina till kommunen.
Läs medborgarförslaget här
 
 Lördag 20 mars, på ettårsdagen av USA:s anfall på Irak samlades freds- och palestinavänner till möte i Lysekil.
Det var en del i en världsomfattande kampanj. Milijontals människor runt hela världen demonstrerade lördag 20/3 mot kriget i Irak och i solidaritet med Palestina. I Rom var det över en halv milijon ute. I London och New York var det hundratusen osv.  I Lysekil var det inte lika många som i de stora manifestationerna för ett år sedan. Men det gick inte att ta miste på att solidariteten och protesterna fortfarande är levande. Mötet arrangerades av Solidaritetsgruppen för Palestina
På bilden ovan syns talarna på mötet  Olle Lundkvist, Gabriella Aristegui och Rune Lanestrand. Du kan läsa deras tal genom att klicka på namnen.
 
Måndag 15/3 arrangerade Solidaritetsgruppen för Palestina ett möte om läget i Palestina. Ett trettiotal palestinavänner  samlades för att lyssna på Joanna Larsson från Lysekil, som precis kommit hem från Palestina där hon varit ISM-aktivist. Hon berättade på ett levande och engagerat sätt om sina upplevelser i Palestina. 
Läs mer om mötet.

Uppskattningsvis 4.000-5.000 människor i alla åldrar demonstrerade  lördag 28/2 mot planerna (som sedan blev beslut) på att lägga ned akutmottagningen på Uddevalla sjukhus.
Demonstrationen ringlade sig som en lång vårdkö genom centrala Uddevalla. Många Lysekilsbor sågs bland demonstranterna och KPML(r) delade ut ett centralt vårdflygblad. (kan laddas ned i pdf-fil HÄR) Yngve Berlin skrev en artikel om demonstrationen i Proletären.

Möte i Lysekil om El Salvador -Stöd FMLN:s valkampanj 2004
Vi ser oss som en del i den internationella kampen för demokrati och frihet. Detta sade Osmin Juarez från FMLN i El Salvador när han besökte KPML(r):s partilokal i Lysekil onsdag den 11/2. FMLN var den rörelse som stod i spetsen för den väpnade kampen mot militärdiktaturen. Nu har man ombildats till ett politiskt parti som ställer upp i presidentvalet.
Han pratade intressant  och engagerande om vad som nu händer i landet och om vad vi i Sverige kan göra för att stödja FMLN:s kamp.
Sedan bjöds det på fika och en sångrupp från Lysekil sjöng latinamerikanska sånger.
Därefter följde en frågestund med intressanta diskussioner. För oss i KPML(r) är det självklart att stödja alla krafter som bekämpar nyliberalism och imperialism. Insamlingen på mötet gav 840 kr som sänds till FMLN:s valkampanj.

Tillbaka till startsidan