Från Kommunistiska Partiet Lysekils verksamhet 2006

Protestera

Proteststormen mot högerregeringens attack på a-kassan ökar. Kommunistiska Partiet anser att det är viktigt att motståndet synliggörs över hela landet.
Därför utlyste vi en Röd lördag 9 december då vi agerade på gator och torg. Så även i Lysekil

Läs Stig Berlins tal HÄR


Läs mer om kampanjen HÄR

Protestera du också !

Torsdag den 14 december samlades Lysekils kommunfullmäktige för att slutligen och formellt avgöra vilka människor som skulle befolka kommunstyrelsen och de politiska nämnderna och vem eller ”vilka” som skulle bli kommunalråd. Därmed är dokusåpan över utan några överraskningar.
Efter mycket rävspel blev Kommunistiska Partiet, kommunens fjärde största parti inte representerade i varken Kommunstyrelsen eller nämnder, medan fyra mindre partier gör det. Läs partiets reservation.

Läs också sammanfattningen av dokusåpan”vem vill bli kommunalråd” från Proletären nr 50-06

Vad är det för fel att ha visioner?

Efter valet har Kommunistiska Partiet blivit påhoppade av diverse "patentdemokrater" som förfasat sig över vårt partis politik. Här får en Kurt Olsson svar på tal från Yngve Berlin.

Kommunistiska Partiets yrkande i budgetdebatten i Lysekils fullmäktige 30/11 -06

Så verkar då Lysekils egen dokusåpa,”vem vill bli kommunalråd” vara avslutad.
Förstapriset, ett fyraårskontrakt som kommunalråd gick till folkpartiets Roland Karlsson.
Men finalen blev lite avslagen, den nu korade vinnaren hade nämligen (förmodligen i samförstånd med den andre aspiranten)  kuppartat lagt ett förslag på sista KS mötet, om ytterligare ett kommunalråd.
Köp en betala för två var vår förvalsanalys som nu med kuslig träffsäkerhet bekräftas.
Och vi behöver inte tveka över de politiska effekterna. Kliar du mej, kliar jag dej – syndromet kommer att förstärkas, den kommande mandatperioden.
Men visst är det märkligt vad lätt man kan få fram pengar till vissa saker.
När ”goda” råd är dyra så finns det tydligen pengar.
Läs hela debattartikeln som är skriven inför budgetmötet i Lysekils kommunfullmäktige

Öppet brev till kommunfullmäktiges valberedning i Lysekil.

Inför valberedningens 1:a möte den 22/11 känner vi i Kommunistiska Partiets styrelse oss nödgade att skriftligen och offentligt framföra vår uppfattning om valen till nämnder och styrelser i Lysekils kommun.

Främsta skälet till detta är naturligtvis det faktum att vi som enda politiska parti i Lysekils kommunfullmäktige inte fått tillträde till valberedningen.
Vi räknar givetvis inte med att någon i valberedningen skall föra vår talan men vi anser att man i sitt arbete bör ha klart för sig vilka nomineringar kommunens fjärde största parti tänker göra på kf-mötet den 14 december.
Tiden efter valet har präglats av utspel och politiskt rävspel och dragit något av ”löjet skimmer” över det politiska arbetet i kommunen.
Mer eller mindre oheliga och principlösa allianser ger bilden av att det politiska budskapet och proklamerade principer väger lätt när partiernas företrädare så hett åtrår makt och position.

LÄS HELA BREVET.

Kommunisterna i Lysekil ställer miljökrav på Preemraff.
I en motion till Lysekils kommunfullmäktige ställer Kommunistiska Partiet krav på opartiska mätningar och hårdare krav för att minska utsläpp av cancerframkallande kolväte.
Hela motionen kan läsas här
I Proletären nr 45 kan ni också läsa ett reportage om denna fråga. Där finns också en intervju med Kommunistiska Partiets fullmäktigegrupp.

Det politiska spelet fortsätter och liknar alltmer en lokal dokusåpa "Vem vill bli kommunalråd."
Efter valet har utspelen från partierna duggat tätt. Vi i Kommunistiska Partiet har till skillnad från övriga partier hela tiden efter det att valresultatet blev klart, stått fast vid vår analys och uppfattning.
Det vill säga att väljarnas vilja INTE kan tolkas som att det skall vara borglig majoritet i Lysekils politiska nämnder och styrelser. Den första analysen kan läsas längre ned på sidan.
Nu kommenterar vi de senaste turerna i dokusåpan. Läs här


Det politiska rävspelet nonchalerar väljarnas vilja.
Veckan efter valet verkar det klart att
(s) går i opposition. Man påstår också att vi i (k) inte skulle vara att lita på. Kommunistiska Partiet har på sitt medlemsmöte diskuterat valresultatet och det taktiska spel om makt och positioner som försiggår i Lysekils kommun.
Vi kan konstatera att trots att vi gick kraftigt framåt i kommunalvalet och förstärkte vår plats som kommunens fjärde största parti kommer vi än en gång att manövreras bort från nämnder och styrelser.
Läs vårt uttalande från mötet onsdag 27/9-06.

Kommunistiska Partiet står efter valet stärkta som fjärde största parti i Lysekils kommunfullmäktige.

Fullmäktigegruppen i Lysekil efter valet

Kommunistiska Partiet gjorde en rejäl ökning i antal röster i årets val.
Vi ökade från 429 till 525. I procent gör detta att vi gått från 4,6% till 5,7%  och att vi befäst vår position som fjärde största parti i kommunfullmäktige.


Slutliga valresultatet för Lysekil kan du läsa HÄR

Läs mer från Proletären nr 38/06.
Läs också krönika av Yngve Berlin från samma nummer av Proletären


Vi ställde upp i valet både till Kommunfullmäktige i Lysekil och i Regionvalet i Västra Götaland.

Läs gärna vårt valmaterial

LYSEKILS VALFLYGBLAD
(nedladdad i pdf-format)  Läs det här

REGIONS-VALFLYGBLAD
(nedladdad i pdf-format)  Läs det här

 

Henrik Källén Valkrönika av Henrik Källén Kommunistiska Partiet Lysekil veckan före valet 2006 (publicerad i LP 15/9-06)

Vi lever inte i någon seriefigursvärld!
Läs hela

  Det har varit en hektisk vecka för kommunisterna i Lysekil. Men det känns som om det varit mödan värt. Lördagens (9/9) talare Britt-Marie Kjellgren och Per-Gunnar Ahlström rundade av arbetsveckan med utmärkta tal på torget.

Läs också om hur (v) i Lysekil som inte ställer upp uppmanar till att rösta på ”tomma stolar” till kommunfullmäktige istället för en rak vänster.

LÄS MER

Lördag den 2/9 var det åter dags för valmöte där ytterligare kandidater på Kommunistiska Partiets vallista presenterade sig. Det var Stig Berlin och Henrik Källén som gav många goda skäl för att rösta in fler kommunister i Lysekils fullmäktige. Klicka på namnen för att läsa talen.

Det var liv och rörelse på Kungstorget i Lysekil när Kommunistiska Partiet drog igång sin valkampanj lördag den 26/8.
Förutom de politiska inslagen med valstugor, fp-ballonger och (s)-godis utdelning var det tivoli, trollkarlar och mängder av barn.
Medan trollkarlarna blåste ballonger och gladde barnen med sina illusioner försökte Kommunistiska Partiets talare Yngve Berlin att befria den vuxna delen av publiken från vissa illusioner.
”Självklar tror man inte att politiker medvetet skulle skapa arbetslöshet, bara för att det gynnar aktieägarna. Nej så jäklig och falsk kan ingen vara, tänker säkert många medborgare som gärna vill tro gott om människor, även om det handlar om välavlönade politiker.
Vi måste tyvärr meddela att detta är en falsk och felaktig förhoppning om politiken i Sverige idag.
Läs hela talet HÄR

Kommunistiska Partiet presenterar sin politik i kommunvalen.
Läs från Proletären nr 17-06


Kommunistiska Partiet i Lysekil kräver bojkott av Israel.
LÄS debattartikel skickad för publicering till lokalmedia.

Lyckad Röd Front i Lysekil
Sedan början av 1970-talet har Röd Front demonstrationer traditionsenligt hållits i Lysekil. Så även i år. Årets Röd Front höll mer än väl ställningarna från förra året. Drygt 70 i demonstrationen och mer än dubbelt så många åhörare som lyssnade till talen på Kungstorget.
Talade gjorde Yngve Berlin från Kommunistiska Partiet som också sitter i Kommunfullmäktige i Lysekil.
Från ungdomsförbundet RKU talade Lisa Engström som sitter i förbundets styrelse och är redaktör för ungdomstidningen Rebell.


Ett franskt militärfartyg med trikoloren fladdrande i aktern vid Anderssons kaj i Lysekil kan kanske tyckas vara ett pittoreskt inslag, ett trevligt och oskyldigt flottbesök i lilla kuststaden Lysekil.
Men vad ligger bakom besöket?
Varning för Nato-frälsta militärer och politiker!
Kommunistiska Partiet i Lysekil protesterar mot svenska regeringens och militärens närmande till militäralliansen Nato.
Nato-kryperiet strider uppenbart mot folkviljan. Läs mer från Proletären nr 14.


I en motion till Lysekils fullmäktige upprepar
Kommunistiska Partiet sina budgetkrav.
- Att kommunfullmäktige för att motverka drogmissbruk, håglöshet, utanförskap och negativ gängbildning bland ungdom ger resurser till att öka öppethållandet på kommunens fritidsgårdar.
- Att kommunfullmäktige ger socialnämnden ökade resurser för att förstärka ”fältarbetet” bland ungdomarna.

Läs hela motionen här

Nu är det klart med ytterligare en företagsslakt i Lysekil.
När Framfood kastar ut ytterligare 53 människor i arbetslöshet i redan hårt drabbade Lysekil skrev Kommunistiska Partiets Yngve Berlin i en debattartikel till LP, Proletären och Bohusläningen. Hitills är det bara Bohusläningen som inte publicerat den.
Men här kan den läsas i sin helhet.
"Framfoods lagliga rätt att värna och förmera sin vinst på bekostnad av arbetarnas väl och ve måste ifrågasättas. Profitsamhället måste ifrågasättas
Det måste vara något systemfel när den enskilde kapitalägarens vinst tillåts bli de många människornas och samhällets förlust." Läs hela artikeln här.

Hjälp oss sprida Kommunisternas handlingsprogram

Läs hela programet här

Eller ladda ned i pdf-format

Tag kontakt om du vill hjälpa till.
E-post: Lysekil
E-post: Particentralen.

Tillbaka till startsidan