Från Kommunistiska Partiet Lysekils verksamhet 2005

Hjälp oss sprida Kommunisternas handlingsprogram

Läs hela programet här

Eller ladda ned i pdf-format

Tag kontakt om du vill hjälpa till.
E-post: Lysekil
E-post: Particentralen.

Lyckat Venezuelamöte i Lysekil

Onsdagen den 7/12-05 arrangerade Kommunistiska Partiet tillsammans med Svensk-kubanska föreningen ett mycket intressant och positivt möte om Venezuela.
Inför ett tjugotal intresserade visade Patrik Paulov bilder och berättade om sin reportageresa till Venezuela.

I Proletären kan du läsa mer om ämnet där Proletärenjournalisten Patrik Paulov skriver.
Läs R

En borglig kommunpolitiker uttryckte ganska väl det politiska läget på budgetmötet i Lysekil torsdag 17/11-05.
”Av åtta närvarande partier är sju i stort sett överens om varje siffra i budgeten för 2006, det är bara ett parti på en annan front”.
Han har så rätt. Trots att ytterligare en nedskärningsbudget i raden de senaste åren skulle debatteras och klubbas var det bara ett parti som opponerade sig. Läs Kommunistiska Partiets reserveration.

Kommunisterna i Lysekil yttrar sig om en konsultrapport som bland annat föreslår en Kommunchef.
”Lägg utredningen om Kommunchef till handlingarna och ta tag i de verkliga politiska problemen, kampen mot nyliberalismen och för en offentlig sektor och trygghet värt namnet."

Det kan vara av intresse för hemsidans läsare ta del av analysen och svaret. Läs svaret.

Läs också insändare som skrevs med anledning av beslutet i KS att gå på utredningens förslag.
Det är fullständig odemokratiskt att en kommunchef skall ”driva ett förändringsarbete som kraftfullt påverkar både politik, verksamhet, relationer”!!!
Strejken på Preemraff där 320 thailändska arbetare gick ut i vild strejk bekräftar det vi i Kommunistiska Partiet har hävdat länge.
De skandalösa anställningsvillkor som kommit i dagens ljus på Preemraff är en dyr lektion i den samhällsordning EU och nyliberalerna strävar efter.
Läs vad Proletären skrivit om strejken, lönedumpningen och den viktiga solidariteten. I
nr 36 och nr 37
Läs också vad Kommunistiska Partiet i Lysekil tycker
. Var är de politiker i Lysekil som vid högtidliga samanhang säger sig värna om rättvisa och människovärde? Varför är det så tyst?
Läs artikeln "Raffinerad råkapitalism".
I Proletären nr 37, också publicerad som insändare i Lysekilsposten.

Försäljningen av Lysekils sjukhusbyggnad och Brastads vårdcentral har präglats av ett politiskt apspel där medborgarna förts bakom ljuset av politikerna. På fullmäktigemötet i Lysekil den 12/5-05 beslutades att inte köpa Lysekils sjukhus. Läs här om kommunisternas syn på frågan. Artikel och reservation till beslutet att inte köpa.

Lysekils kommunfullmäktige backade inför Kommunistiska Partiets krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling. Läs mer

Lysekils kommunfullmäktige röstade den 12/5 med knapp majoritet nej till medborgarförslaget att skapa en vänort i Palestina. Läs mer.

En trevlig solidaritetsfest den 14 maj -05 med bra politiskt innehåll, god mat och bra underhållning. Stärkte solidaritetsarbetet för Kuba i Lysekil
Både arrangörer och gäster var nöjda med solidaritetsfesten. På den första av bilderna ser vi några av dem som arbetade med arrangemanget. Sedan har vi Kubas ambassadör Jorge Payret. Den vältaliga publiken på över hundra personer fick bland annat lyssna på Lam-Cham med Raymond och Kalle. Läs mer om festen.

Röd Front i Lysekil blev ett allsidigt möte i strålande väder.

Lokalt och konkret men inte bypolitiskt, ungdomligt och inspirerat men också moget.
Så skulle man kunna sammanfatta de två huvudtalen i Röd Front demonstrationen i Lysekil. En publik på 100 personer kunde höra talen på Kungstorget. Läs talen här Stig Berlin och Lisa Engström Latinamerikansk appell

Skandal att ställa in fullmäktiges aprilmöte!
Trots mängder av viktiga frågor så ställdes fullmäktigemötet för april in! En av dessa frågor är förköp av Lysekils sjukhus. Vår bestämda uppfattning är att medborgarnas egendom inte får förskingras, därför måste kommunen använda sin förköpsrätt. Läs mer

Över hela världen demonstrerades det och hölls protest och solidaritetsmöten lördag 19 mars -05 på två-årsdagen av USA-alliansens anfall av Irak.

Även i Lysekil uppmärksammades denna årsdag med en manifestation.
Talare på Kungstorget var Stig Berlin som menade att det var viktigt att fortsätta att stå upp för fred, solidaritet, och humanism. Läs talet här

”Vad vill kommunisterna”
Onsdagen den 16/3 var Kommunistiska Partiets ordförande Anders Carlsson i Lysekil.
Inför närmare ett 20-tal intresserade berättade han på ett mycket levande och intressant sätt om vad Kommunistiska Partiet står för.
Det blev en lång och trevlig kväll på Kommunisternas lokal i Lysekil.

Om detta ämne kan ni läsa mer i Proletärens serie "Detta vill kommunisterna"

På det offentliga mötet med Anders Carlsson antogs också ett uttalande som protesterade mot regionpolitikernas fastighetsaffärer med försäljningen av Lysekils sjukhus. Läs här

Lördag 5/3 -05 höll Kommunistiska Partiet i Lysekil torgmöte inför internationella kvinnodagen.
Tal av Britt-Marie Kjellgren.
Läs det här

Kent Olsson och den "moderata" moralen.
Den moderate Riksdagsmannen Kent Olsson från Lysekil som har ett extraknäck motsvarande 17.764 kronor i månaden. Har återigen gett sig på arbetslösa och sjuka i olika debattinlägg. Det senaste fick ett svar det förtjänade av Yngve Berlin, Kommunistiska Partiets representant i Lysekils kommunfullmäktige: "Hur många kvinnor inom vård och omsorg har förmånen att ha en sådan lön?". Kent Olssons ger prov på "moderat" (måttfull, enligt Svensk ordlista) moral i ordets verkliga mening. Svaret blev publicerat i Lysekilsposten och i Proletären nr 9. Läs artikeln här

I ett gemensamt utspel motionerar Kommunistiska Partiets fullmäktigeledamöter i Gislaved, Karlshamn och Lysekil om kraftåtgärder för att värna löner och arbetsrätt vid kommunal upphandling. Läs motionen, mer om den i Proletären nr 7.

Moderaten Staxäng förnekar sig inte.
I en pågående diskussion om vården och besparingar i socialnämnden anser moderaten Staxäng att Kommunistiska Partiets åsikt att ”folkets väl skall gå före storfinansens” är en ”befängd idé”(se nedan). Han får ett snabbt svar av Yngve Berlin, Kommunistiska Partiets representant i Lysekils kommunfullmäktige. Läs svaret här

Det behövs mer vårdresurser, inte mindre.
Det pågår en tidvis hetsig debatt om vården i Lysekil. Trots kö till vården har socialnämndens majoritet av s och m beslutat att stänga en vårdavdelning. Efter att predikat större nedskärningar i fullmäktige går nu fp och kd emot detta beslut. Ett ryggradslöst dubbelspel från fp och kd.
Kommunistiska Partiet hävdar bestämt att det inte är resurser som saknas utan den politiska viljan.
Man måste motverka nyliberalismens orättfärdigheter, inte verkställa dem. Läs våra åsikter här.

I Proletären nr 5/05 finns artiklar med Lysekilsanknytning. Om en av de ombudsmän som sparkades i Metallskandalen i Trollhättan. Bert-Åke Qvillberg, lämnar nu Metall och blir personalchef i Volvo Brandtkoncernen. Qvillberg påstår själv att han är oskyldig till det som lagts honom till last, och han var beredd att ta strid för sin anställning i Metall.
Annat var det för två år sedan då hälften av metallarna på G&M i Lysekil blev sparkade. Då agerade ovan sagde ombudsman som lydig springpojke för företagets krav på att få frångå LAS och plocka ut de arbetare de ville utan hänsyn till anställningstid. Läs mer i Proletären 5/2005.  Mer om Metall skandalen.  Mer om agerandet på G&M i Lysekil

Med kapitalismens blodiga nutidshistoria kan man bara konstatera att dagens hets mot kommunister inte har ett dyft med frihets och demokratiideal att göra.
Debattartikel som svar på en insändare av en reaktionär vid namn Bengt Nordlund som verkar ha fri tillgång till Bohusläningens debattsida. Många och långa är hans utfall mot allt som inte hyllar kapitalismens fria mekanismer. Här följer ett svar på ett av utfallen som förklarar sammanhangen bakom hetsen mot alla "välfärdskramare". Publicerades i Bohusläningen 27/1-05. Läs Yngve Berlins svar här.

Filmvisning om Kuba i Lysekil
Onsdag 26/1 visade Kubavänner i Lysekil filmen "Uppdrag mot terrorismen"
Filmen visade Kubas 45 åriga kamp mot terrorismen.
Efter filmen, beslutades att gå vidare med Kubasolidariteten i Lysekil. Planeringen för nästa aktivitet är redan igång.

KPML(r) heter nu Kommunistiska Partiet
KPML(r):s fjortonde kongress 6-8 januari 2005 beslutade att förkorta det tidigare partinamnet till det mer enkla och raka Kommunistiska Partiet, rätt av och utan bokstavskombination. Det beror inte på några motsättningar eller att vi inte längre är revolutionärer.
Tvärtom vill vi framhäva att det är vi som är det Kommunistiska Partiet i Sverige. Så nu slipper folk att snubbla på alla bokstäverna.
Men smeknamnet "errare" hoppas vi att vi kommer att kallas även i fortsättningen.
Nu slipper ni inte ifrån KPML(r) helt här i Lysekil. I kommunfullmäktige sitter vi fortsatt kvar som KPML(r) fram till nästa val. Men likväl är vi det enda Kommunistiska Partiet i Lysekils fullmäktige.
LÄS hela pressmeddelandet från Particentralen (i pdf-format)

Tillbaka till startsidan